A Magyar Kultúra Napjára Emlékeztünk

Sárospatakon, a Kultúra Magyar Városában, különös jelentőséggel bír a Magyar Kultúra Napja, melyet 1989 óta ünnepelünk meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. A Pataki ünnepségen ismét méltó módon emlékeztek meg erről a napról.

A megemlékezést már hagyományosan A Művelődés Háza és Könyvtárában rendezték meg, melyen az érdeklődőkön túl Sárospatak vezetősége, a Ködöböcz család tagjai, is jelen voltak.

A jelenlévőket Darmos István köszöntötte, majd Földházi István szavalatában hallhattuk a Himnuszt. Ezután a Sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara zenélt, majd Turjányi Miklós, a Zempléni Fesztivál fesztiváligazgatója tartott ünnepi beszédet. Ebben kiemelte az anyanyelv fontosságát és szeretetét, elmondta, hogy a ránk hagyott kultúrát őriznünk kell és továbbadnunk a következő generációknak, becsülnünk és értékelnünk kell azt, amink van. Beszédében kifejtette, hogy nem véletlenül lett a magyar Himnusz születésének napja, a Magyar Kultúra Napja is egyben, majd Kodály Zoltán szavaival kívánt őszinte, szép ünnepet: „Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját.”

Az ünnepi beszéd után Lekner Emese, az Árpád Vezér Gimnázium diákja tolmácsolásában, Illyés Gyula: Haza a magasban című versét hallgathatták meg az emlékezők, ezt követően pedig átadásra került a Ködöböcz József-díj. Idén, a város művelődésért, kulturális életének fejlesztéséért, kiemelkedő közművelődési és más hasonló téren végzett munkájáért a díjat Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője kapta, akit nagy megtiszteltetésként ért az elismerést.

A díj átadása után a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának kórusa énekelt, majd bejelentették, hogy az idei Pécsi Sándor-díjakat Vári Éva színművésznőnek és Kern András színművésznek szavazták meg a színházlátogatók. A díjazottak sajnos más egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni az ünnepségen, így A Művelődés Háza majd egy későbbi időpontban adja át az elismeréseket.

A jelenlévők, a Zemplén Televízió által összeállított kisfilm segítségével újra átélhették a 2014-es év kulturális eseményeinek legjavát is, végezetül pedig a Bodrog Néptáncegyüttes színvonalas műsora előtt a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Csillagfény csoportjának balett előadását láthatták az ünneplők. A táncok után a megjelentek közösen énekelték el a Szózatot, mellyel véget ért Sárospatakon a Magyar Kultúra Napjára való megemlékezés.

A Művelődés Háza és Könyvtára aulájában az ünnepség alatt megnyílt a 2015-ös Sárospataki Naptárhoz beérkezett fotókból egy fotókiállítás is, melyet nagy érdeklődéssel tekintettek meg az ünneplők.

Csatlósné Komáromi Katalinnak, Vári Évának és Kern Andrásnak az elismerésekhez szívből gratulálunk!

További fotók >>>

Feltöltő

Fel