Energetikai korszerűsítésre 41,5 millió forintot nyert az Önkormányzat

41,5 millió forintot nyert el Sárospatak Város Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül megújuló energiaforrások telepítésére. Ebből az összegből a Carolina Óvoda és Bölcsőde, a Rendelőintézet valamint a Polgármesteri Hivatal épületére korszerű, napelemes rendszereket tesznek, hogy a villamos áram fogyasztás egy részét ebből tudják biztosítani. Ez a fejlesztés éves szinten több, mint 10 millió forintos megtakarítást eredményez a településnek.

„Korábban egy 47 millió forintos energetikai pályázatra adtuk be a papírokat, melyből 41,5 millió forintot meg is nyertünk. Három, önkormányzati fenntartásban lévő intézménynek a korszerű ellátásához tudunk ezzel hozzájárulni. A Polgármesteri Hivatal, a Carolina Óvoda és Bölcsőde valamint a nemrégiben felújított Egészségház épületére kerülnek majd fel a legkorszerűbb napelemek. Ennek köszönhetően éves szinten akár 10 millió forintot is meg tudunk majd takarítani” – nyilatkozta a polgármester.

Az így megtakarított összeget a város visszaforgatja fejlesztésekbe, felújításokba.

„Folytatjuk azokat a fejlesztéseket is – a turisztikai célokat szolgáló beruházások mellett – amelyeket hat évvel ezelőtt kezdtünk el, illetve amelyek további megtakarításokat eredményeznek Sárospataknak. Nagyon fontos, hogy a pataki emberek az így megtakarított pénzből valamilyen formában részesüljenek. Ezekből tudunk kátyúzni, járdákat javítani, aszfaltozni valamint további olyan tevékenységet végezni, melyekre feltétlen szükség van”.

Dr. Hörcsik Richárd korábban közös sajtótájékoztatót tartott a polgármesterrel ahol elmondta, a megtakarítási és költségcsökkentési terveket mindig igyekszik szem előtt tartani és azok megvalósításában segíteni az önkormányzatokat. Hozzátette, hasonló pályázatot további 9 település is nyert.

„Véleményem szerint fontos, hogy a köztereink, a közvilágítás, vagy a középületeink energia ellátásában is használjuk a megújuló energiát. Azért lényeges, hogy Sárospatak nyert ezen a pályázaton, hiszen így jelentős összeget tud megtakarítani a közintézményeinek a világításában és az energia ellátásában. Ezzel a megtakarított összeggel más vonatkozásban tud majd fejlesztéseket végrehajtani.

A megújuló energia felhasználása részben egy Európai Uniós trend, részben pedig saját érdekünk is, hiszen egy-egy város minél kevesebbet szeretne fizetni gáz vagy akár villanyszámlát. A pályázat nagy mértékben hozzá járul ahhoz, hogy önkormányzati szinten is csökkentsük az energia árakat” – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő.

A beruházás várhatóan a nyár végére elkészül.

Feltöltő

Fel