Sikeres pályázat révén továbbfejlesztik a közvilágítást Sárospatakon

211 millió forintot nyert el Sárospatak Város Önkormányzata egy eredményes pályázatnak köszönhetően – jelentette be sajtótájékoztató keretében Aros János polgármester és Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő. A Környezet és Energia Operatív Program keretében még tavaly év végén beadott pályázat járt sikerrel. Ennek eredményeként heteken belül megtörténik a közbeszerzés és ténylegesen is megkezdődhet a lámpatestek felújítása.

„Nagy örömmel tudok beszámolni arról, hogy a tavaly megkezdett közvilágítás korszerűsítést idén tovább tudjuk folytatni. Nagyon sokan emlékezhetnek rá, hogy tavaly az ÉMÁSZ-al egy közös pénzügyi konstrukció keretében, a sárospataki roppant elavult több, mint 20 éves közvilágítási lámpatestek cseréjéhez hozzákezdtünk. Ekkor, a lámpák mint egy harmadát tudtuk lecserélni.

Tavaly év végén adtunk be egy pályázatot és nyertünk 100%-os támogatást 211 millió forint értékben, így a megmaradt régi lámpák cseréjét is megtudjuk valósítani. Új, korszerű LED-es lámpákra cseréljük a jelenlegieket, melyeknek köszönhetően éves szinten körülbelül 10 millió forintos megtakarítást tudunk majd eszközölni.

Jelenleg a közbeszerzési eljárások lebonyolítása van folyamatban, a tervek azonban elkészültek, melyeket még egyeztetjük az áramszolgáltatóval. Reményeink szerint az eredeti határidőt fogjuk tudni tartani, tehát május végén, június elején már az új lámpatestek világíthatnak majd. A cserének köszönhetően, már ebben az évben egy féléves megtakarítással tudunk majd számolni” – mondta Aros János.

Sárospatak város Önkormányzata korábban 600 lámpatestet tudott energiatakarékossá tenni, most pedig mintegy további 1500 oszlopon cserélik le a fényforrásokat. Ez éves szinten valamivel több, mint 10 millió forint megtakarítást eredményez a településnek. Az országgyűlési képviselő szerint nemcsak a háztartások esetében fontos a rezsicsökkentés és az energiahatékonyság, hanem azokon a területeken is, ahol az önkormányzat a számlafizető. Emellett minőségi szolgáltatást is lehetővé tesz a fejlesztés.

„Nagyon fontos, hogy a rezsicsökkentés jelentkezzen a városoknak például az energiaellátásában illetve a középületek energiaellátásában is. Ez nem csak a klasszikus értelembe vett gáznak és áramnak a csökkenésének köszönhetően tapasztalható, hanem nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy ha megújítják ezen energiaforrásokat, pl. a közvilágítást, akkor onnan is megtakarítása származhat az önkormányzatnak.” – nyilatkozta Dr. Hörcsik Richárd.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, Sárospatak különböző terveinek megvalósítására, fejlesztésekre összességében 650 millió forintot nyert el, amelyben szerepel a közvilágítás 211 millió forintos támogatása.

Feltöltő

Fel