Az első adventi gyertyagyújtás

Tegnap, vagyis november 30-án ünnepeltük Advent első vasárnapját. A IV. században VII. Gergely pápa jelölte ki az ünnep időtartalmát és határozta meg a négy adventi vasárnapot. Az adventi gyertyagyújtás szokása azonban későbbre tehető.

Idén pontosan Szent András apostol napjával kezdődött az Advent, a karácsonyi időszak négy várakozással teli és az elcsendesülésnek, a böjtnek teret engedő hete.

A IV. században VII. Gergely pápa jelölte ki az ünnep időtartalmát és határozta meg a négy adventi vasárnapot. Az adventi gyertyagyújtás szokása azonban későbbre tehető, 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el az első koszorút egy szekérkerékből.

Minden gyertya egy fogalmat szimbolizál, az elsőn a hit, a következőkön a remény, majd az öröm és a szeretet fényei gyulladnak ki karácsonyig.

Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára előtti „patkóban” felállított ünnepi koszorún is meggyulladt az első gyertya lángja, melyet a város óvodásainak műsora előzött meg. A kicsik ünnepi dalokkal készültek, majd az előadás végén a megjelentekkel közösen, a Mennyből az angyal című karácsonyi dalt énekelték el. A térre látogatókat Dr. Fodor Ferenc református lelkész és Aros János polgármester köszöntötte, akik az adventi ünnepkörről és a karácsonyi készülődésről beszéltek.

A térre több százan érkeztek, akik közül sokan a gyertyagyújtás után a saját otthonukba is elvitték a szeretet lángját.

Az adventi közös, sárospataki gyertyagyújtások továbbfolytatódnak vasárnap esténként hat órai kezdettel. A második gyertyagyújtás előtt az általános iskolások adnak majd ünnepi műsort.

További fotók >>>

Feltöltő

Fel