I. Barsi Ernő Regionális Népdaléneklési Verseny a Könyvtárban

November 20-án immár hetedik alkalommal rendezte meg A Művelődés Háza és Könyvtára Zenei-részlege a Regionális Népdaléneklési Versenyét, amely a mai napon felvette Dr. Barsi Ernő nevét.

Dr. Barsi Ernő (Sály, 1920. június 28. – Győr, 2013. augusztus 8.) néprajzkutató, zenepedagógus, zenetörténész, hegedűművész, főiskolai tanár volt. Középiskolai és teológiai tanulmányait Sárospatakon végezte. Nagy hatással volt rá Újszászy Kálmán professzor tanítása a népi hagyományok gyűjtéséről, a néprajz népszerűsítéséről. A Bodrogköz népdalkincsét kutatta és a sárospataki diákdalok gyűjtésében is komoly munkát végzett.

Versenyünk felhívására 30 tanuló jelentkezett a helyi és a kistérségi iskolák alsó tagozatos diákjai közül. Egy előre megadott kötelező és egy szabadon választott magyar népdalt adtak elő a gyerekek. A versenyzőket hallgatva megismerhettük a magyarság nagyon sokszínű és szinte kimeríthetetlen népdalkincsét.

Az értékelést szakértő zsűri végezte, melynek tagjai: Varjas Csabáné a Farkas Ferenc Művészeti Iskola zenepedagógusa és Borsósné Fischinger Henrietta a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Iskola néptánc pedagógusa voltak. Az értékelés alkalmával Gabika nénitől hasznos tanácsokat kaptak a gyerekek a népdaléneklési technikákról, amelyeket majd hasznosíthatnak a további felkészülésük során.

Az eredményhirdetés során oklevéllel, ajándékkönyvekkel, emléklappal és édességgel jutalmaztuk a versenyző gyermekeket. Köszönjük a pedagógusok és a szülők felkészítő munkáját, amellyel elősegítették a gyermekek eredményes szereplését!
Helyezettek:

1-2. osztály
I. díj Szabó Anna (1.o) Gyöngyszem Német Nemzetiségi Ált. Iskola, Hercegkút
I. díj Kék Boglárka (2.o) Református Ált. Iskola, Sárospatak
II. díj Nagy Vanda (1.o) Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk., Sárospatak
II. díj Gál Emília (2.o) Gyöngyszem Német Nemzetiségi Ált. Iskola, Hercegkút

Különdíj: Kovács Boglárka Általános Iskola, Vajdácska
Kocsis Lili Általános Iskola, Bodrogolaszi

3-4. osztály
I. díj Vinnai Panna (3.o) Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Sárospatak
I. díj Obzut Dávid (4.o) Református Általános Iskola, Sárospatak
II. díj Fekete Gyöngy Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Sárospatak

Különdíj: Nagy Dóra Református Általános Iskola, Sárospatak

Gratulálunk!

Noszályné Bodnár Ágnes a verseny szervezője, zenei könyvtáros

 

Feltöltő

Fel