Dömötör estek az óvodában

“Itt van az ősz, itt van újra!”

“Óvodánk néphagyományőrző csoportjaival (Nyuszi, Cica, Bodza) a nevelési év elejétől igyekszünk részt venni a betakarítási munkálatokban, amelyhez nagy-nagy segítséget kapunk a szülőktől, nagyszülőktől. Ennek köszönhetően a gyerekek többségével részt tudtunk venni diótörésen, almaszedésen, szülői szüreten, zöldségásáson, tök begyűjtésében, és kukoricatörésen is” – nyilatkozta Kovács Lászlóné óvodapedagógus, a Carolina Óvoda és Bölcsőde Néphagyományőrző Munkaközösségének vezetője.

Mikor a természet hidegebbre fordul, DÖMÖTÖR napján a begyűjtött termésekből, figurákból, lámpásokból kiállítást rendezünk az óvoda aulájában. A kiállítás különlegessége az idén egy hatalmas 45 kg-os sütőtök volt, amelyet Nagy Tibike nagycsoportos óvodásunk szülei hoztak Tiszakarádról.

Egy-egy estére meghívjuk a szülőket közös együttlétre. Énekelünk, körjátékot játszunk, töklámpást faragunk, sült tököt eszünk, beszélgetünk, jól érezzük magunkat.

Ebben a folyamatban idén segítséget jelentett a Művelődés Háza és Könyvtárával közös „Legyen álmod kerek erdő” (TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0510 “Legyen álmod kerek erdő”- A Művelődés Háza és Könyvtára részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában Sárospatakon és térségében) pályázat. A projekt célja, hogy az óvodások körében is tovább éltessük a néphagyományt, és sikerüljön – játékos formában – átörökíteni azokat a népszokásokat, amelyek számukra érthető, elfogadható. A szülők részvételével feléjük is tudjuk továbbítani a régi idők szokásait és az ünnepeket.

 

 

Feltöltő

Fel