Serfőző Simon szerzői estje A Művelődés Háza Könyvtárában

Különleges irodalmi élményben volt részük azoknak, akik 2014. november 17-én ellátogattak a Zrínyi Ilona Városi Könyvtárba. Az est vendége Serfőző Simon, József Attila-díjas költő, drámaíró volt.

Bevezetőjében Bertha Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész megemlítette, hogy „ezer szál fűzi a patakiakat Miskolchoz, ahol Serfőző Simon, a kulturális élet kiemelkedő alakja” tevékenykedik.

A költő verseiben a XX. század sorstragédiáját mutatja be. Serfőző Simon a nemzeti lelkiismeret legtisztább hangú megszólaltatója, felemeli szavát a falvak kipusztulása ellen, a paraszti réteg kultúrájának megőrzése érdekében. Nemcsak verseiben, hanem drámáiban is hirdeti hűségét a szülőföldhöz, harcol a múlt emlékeinek megtartásáért.

Jónás Zoltán előadóművész megható tolmácsolásában közel egy órás szerkesztett műsor során bepillantást nyerhettünk Serfőző Simon életművébe, mintegy keresztmetszetet kapva költői hitvallásáról. A gondolati egységeket egybekapcsolták Kodály Zoltán zeneművei, amelyeket Kun Szilvia főiskolai hallgató hegedűn szólaltatott meg.

Megható, elgondolkodtató, lélekemelő előadásukat elmélyült csendben hallgatták a jelen lévők. A rendezvény végén a költő összefoglalta gondolatait, majd kötetlenül beszélgetett a közönséggel, és dedikálta a köteteit.

Köszönjük az előadóknak a szép estét, a megindító gondolatokat, Serfőző Simonnak pedig további sok szép kötetet kívánunk!

 

 

Feltöltő

Fel