„A játékos nyelv” – Könyvtári foglalkozás A Magyar Nyelv Napja alkalmából

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2008. december 6-án április 23-át a magyar nyelv napjának kiáltotta ki. 2008-ban ezen a napon nyitotta meg kapuit a Magyar Nyelv Múzeuma a ma Sátoraljaújhely részét képező Széphalmon, Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett.

2011. szeptember 26-án az Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, mert 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. A magyar nyelv napja a közfigyelmet igyekszik ráirányítani a magyar nép szellemi-kulturális öröksége és nemzeti identitása alapját jelentő magyar nyelvre.

Ez a nap hazánkban évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és a kulturális intézményeknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására.

Könyvtárunk ezen jeles nap tiszteletére rendhagyó könyvtári foglalkozást rendezett felső tagozatos diákoknak. Vendégeink a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 8. osztályos tanulói voltak.

Stumpfné Gyöngyösi Etelka vetített képes bemutatójából a résztvevők nagyon sok hasznos információt tudhattak meg a magyar nyelv keletkezéséről és használatáról.

Trembeczki Lászlóné játékos, interaktív nyelvi feladatokkal várta a gyerekeket. Nagy aktivitással vettek részt a közmondások, szólások kitalálásában, híres személyek felismerésében. A képkirakó feladatokban nyelvészek, híres épületek képeinek összerakása után be is mutatták azokat pár mondatban.

Noszályné Bodnár Ágnes az anyanyelvről beszélgetett a gyerekekkel, majd egy vidám filmbejátszást nézhettek meg a résztvevők, amelyből a magyar nyelv sokszínűségét, ám ugyanakkor nehézségeit is megismerhették. Végül a magyar mesevilágához kapcsolódva Mesekosárból tárgyakat húztak ki a gyerekek, majd azokat felismerve mesét kerestünk a tárgyhoz. Nagyon tetszett a gyerekeknek ez a játék, vidáman és aktívan vettek részt benne.

Feltöltő

Fel