II. Juhászújév Dömötörkor

A Dömötör nap egy ősi pásztorünnep, mely a pásztorfogadás ideje. Régen ilyenkor hajtották be a juhászok az állataikat a mezőről és számoltak el a gazdákkal. Ezen néphagyomány felelevenítésére tartotta meg második alkalommal két napos rendezvényét a Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatakon.

A II. Juhászújév Dömötörkor rendezvénysorozat megnyitóján dudaszóval köszöntötték az érdeklődő Patakiakat és a vendég cseh tánccsoportokat, majd dr. Vitányi Eszter, városunk jegyzője is üdvözölte a megjelenteket. Ezután Darmos István tartott egy rögtönzött bemutatót a kiállított népi viseletekről, mely nagy sikert aratott a vendégek körében.

De nagy siker volt még János Hajnalka népdalénekes koncertje is, akit az ifjú tehetségek követtek a színpadon, hisz ismét megrendezték a népdaléneklési versenyt, melyen a helyi általános és középiskolák diákok mérettek meg kötelező és választott dalok éneklésében.

A programsorozat első napját külföldi és helyi néptáncbemutatók, valamint a Csodacsősz című gyermekelőadás zárta.

Másnap tartották a kézművesek délutánját, melybe a vendég cseh csoportok is nagyon aktívan bekapcsolódtak. A program egy juhászbállal zárult, melyen a játékos feladatokon túl magyar és cseh táncokat is tanulhattak a résztvevők.

További fotók >>>

Feltöltő

Fel