Az aradi vértanúkra emlékezett a Város

1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a  szabadságharc bukása után kerültek az osztrákok fogságába. Ők a nemzet vértanúivá váltak.

Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost.

Mártír haláluk azóta jelképpé vált. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává váltak ők, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtéséért, társadalmi haladásáért.

Sárospatak lakosai az Iskolakertben lévő Kazinczy Ferenc szobránál emlékeztek a 13 aradi vértanúra. A Himnusz eléneklése után az emlékező műsort a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának, Általános Iskolájának diákjai adták, míg az emlékező beszédet az intézmény igazgatója, Nagy-Baló Csaba mondta. Ezután a jelenlévő intézmények és szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet, majd közösen énekelték el a Szózatot.

Feltöltő

Fel