Tanévnyitó túra az Erdélyiben – Szarka-kút

A 2014/2015. tanév a B.-A.-Z. Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézményében ( régi és sokak által ismert nevén Erdélyi János Általános Iskola és Kollégiumban ) is megkezdődött. Iskolánk ÖKOISKOLA. Két év múlva pályázhatunk az örökös ÖKOISKOLA név elnyerésére. ÖKOISKOLAI vállalásunk jegyében többek között tanulóinknak rendszeres tanösvény túrákat, gyalogtúrákat szervezünk. Tanévnyitó túránk a Szarka-kúthoz vezetett – küldte beszámolóját az iskola pedagógusa, Tóth Ferenc
A Mandulás és a Gombos-hegy érintésével értünk be Hercegkútra. Itt a Pogány-kút felé haladva a Trautson tanösvény 8. állomásánál vágtunk be az erdőbe, hogy átkeljünk a Hosszú-hegyen. A tanösvény állomáson visszafelé haladva – Fiatalok szalonnasütő helye, Kisréten a Jáspismező, Bús-kút vagy Posch-kút, Régi kőbánya, – értünk el a Nagy tölgyfához, ahol balra kanyarodva folytattuk utunkat a Hosszú-hegy gerincén. A hegy Déli kiszögeléséhez érve szomorú látványt nyújtott az évekkel ezelőtti erdőtűz pusztítása.

A szőlők között leereszkedve a Darnói úton értük el célállomásunkat a Szarka-kutat, ahol egy kulcsos turistaház mellett kellemes pihenőhelyet alakítottak ki. A mesés környezetben egy tavacskát is találunk, amelyet a névadó forrás táplál. A szétcsúszott csatornarendszert megigazítottuk és elköltöttük ebédünket, amelyet egy rövid bújócska játék követett.

Visszafelé érintettük a Szent Erzsébet utat, ahol a Darnói-apátság maradványait tekintettük meg. Az apátságot a Tolcsva-nemzetség alapította családi monostorként, és már 1294-ben ált. Érdekessége, hogy a mohácsi vészt követően, köveit felhasználták a pataki vár építéséhez. A Hollós-elágazásnál már sokunkon látszódtak a fáradság jelei, ami nem is csoda, hiszen 2,1 km-re voltunk Komlóskától.

Megszomjaztalak turistaháznál ismét pihenőt tartottunk. Előttünk volt utunk legnehezebb része. Át kellet kelnünk a Papaj másik oldalára, ami nem túl hosszú, de annál meredekebb csak egyesével járható barlangszerű ösvényt jelentett. Jelzés sajnos nincs az ösvény bejáratánál, így aki nem ismeri, csak nehezen fogja megtalálni.Többször megállva és kifújva magunkat tudhattuk magunk mögött ezt az emberpróbáló szakaszt. Itt már a hercegkúti oldalon voltunk. Rövid sétát követőenmegálltunk Pista fájánál. A pihenőhelyet nagyon nemes gesztusként hercegkúti természetjárók, egy kedves barátjuk, Bányai István emlékére hozták létre.

Innen a Pogány-kút érintésével „futottunk be Hercegkútra és a szokásos úton tettük meg utunk hátralévő részét. Tanévnyitó túránkon részvevő összes tanulót és pedagógust dicséret illett a több min 20 km-es táv megtételéért. Elfáradtunk, de megérte, – szeretettel ajánljuk a természetjárást kedvelőknek!

 

 

További fotók >>>

Feltöltő

Fel