-
Megemlékezés a II. világháború kitörésére – lengyel emléktábla avatása

„Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek, a 140 ezer lengyel katonának és polgári menekültnek nyújtott oltalmáért a II. világháború éveiben. A hálás lengyelek.” Ez a felirat áll azon az emléktáblán, amelyet a hétvégén avattak fel Sárospatakon. A jeles eseményen részt vett többek között a lengyel tárca nélküli miniszter, aki a Veteránok és Üldözöttek Hivatal elnöke is egyben valamint a lengyel nagykövet és Magyarország krakkói főkonzulja is. Emellett azok a még ma is élő sárospatakiak, akik menedéket nyújtottak a városba menekülő lengyel családoknak, katonáknak.

A zempléni település nevében Aros János polgármester köszöntötte a megemlékezőket. Ezt követően Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő szólt a lengyel magyar barátság fontosságáról.

A rendezvényen részt vett Jan Stanislaw Ciechanowski korábbi tárca nélküli miniszter, a lengyel Veteránok és Üldözöttek Hivatalának elnöke, aki a magyarok által nyújtott segítség iránti tiszteletből magyarul köszöntötte a jelenlévőket.

A megemlékezés keretében Roman Kowalski lengyel nagykövet és Dr. Körmendy Adrienn, Magyarország krakkói főkonzulja is szólt a jelenlévőkhöz. Emellett Sárospatak testvérvárosa, Krosno polgármestere valamint Zbigniew Ungeheuer a Portius Társaság elnöke is az azóta szétszakíthatatlan lengyel-magyar barátság jelentőségét emelték ki.

A II. világháború kitörésének 75. évfordulója kapcsán Remeczki Imre, az Árpád Vezér Gimnázium történelemtanára mondott emlékező beszédet.

Ezt követően Aros János polgármester valamint Jan Stanislaw Ciechanowski miniszter leleplezte a lengyel magyar barátság emlékére állított táblát.

A megemlékezés keretében oklevelet is átadtak azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a magyar-lengyel barátság érdekében. Az ünnepség zárásaként a jelenlévők koszorút helyeztek el az emléktáblánál.

További fotók >>>

lengyel1 lengyel2

Feltöltő

Fel