Kenézlőn táborozott a Rajztanárok Zempléni Alkotóköre

A Rajztanárok Zempléni Alkotóköre idén Kenézlőt választotta szakmai táborának helyszínéül – tudtuk meg Frimmerné Ihnáth Marianntól. A nagy hagyományokkal rendelkező alkotó kör A Művelődés Háza és Könyvtára keretén belül működik, mint tárgyalkotó műhely. Minden esztendőben más és más településre látogatnak el a kör tagjai, majd az itt elkészített képekből több alkalommal kiállítás is nyílik az intézmény falai között. Most a bodrogközi település sajátosságait örökítették meg a rajztanárok…
A Rajztanár ok Zempléni Alkotóköre 1976-ban alakult meg, majd rá egy évre, 1977-ben először Sárospatakon szerveztek tagjaiknak nyári tábort. Azóta ezt a hagyományt folytatva tagjaik minden esztendőben más és más környékbeli településen töltenek el közel egy hetet, annak érdekében, hogy az adott helyszín szépségeit megörökítsék és hogy tovább erősítsék egymás közötti kapcsolatukat. Ebben az esztendőben Kenézlőre esett a választásuk, ami azért is érdekes számukra, mert most először töltenek el egy hetet a Bodrogközben.

A Rajztanárok Zempléni Alkotókörének első tábora ’77-ben, Sárospatakon volt. A kör akkor a Petőfi Általános Iskola keretei között működött, a házigazdánk viszont, akik anyagilag is támogatták a kört az A Művelődés Háza volt, mi több, nem csakhogy anyagi támogatást hanem még szakmai továbbképzéshez is hozzájárultak.
Kettős volt az irányzata a körnek. Az egyik a pedagógiai a másik a művészeti munka. A művészeti munka teljesedett ki a nyári alkotótáborokban. Nagyon sok helyen tartottunk már tábort. Az elsők még a Petőfi iskolában, aztán Göncön volt éveken keresztül táborunk, Erdőbényén, szóval igen csak sok helyen az országban. 2014-ben több, mint egy hetet Kenézlőn táboroztunk.

Kenézlő egy nagyon érdekes, hangulatos falu. Nem túl nagy lélekszámú, sokan elköltöztek innen, de van három csodálatos temploma. Vannak régi épületei, itt van nem messze a Tisza-part, a Balsai komp is. Ami sokunkat magával ragadott az a Tisza, mely gyönyörű, minden időszakban. A reggel is más a Tiszán, a délután is, a fények játéka valami csodálatos. Amellett ugye vízi járművek is találhatók, hajók horgonyoznak rajta. Nagy itt a halászat, rengeteg halászcsónak van kint a Tiszán és ezeket jó megfesteni. Hatalmas fák, amelyek olyan árnyékot, hűvöst adnak szinte kellemes ott tartózkodni, nem csak a horgászoknak, a festőknek is. A Tisza az egyik nagy témánk volt idén. Rengeteg a virág is a faluba, azokat is csodás volt megfesteni. Egy alkotótábor során az embernek arra is fel kell készülni, hogyha rossz idő van, és nem tudunk kimenni akkor mit csináljunk. Ilyenkor általában virágcsendéleteket állítottunk be.

A tábor ideje alatt vegyes technikákkal dolgoztunk. Mindenkinek megvan a kedvelt, kedvenc technikája. Van aki akvarellista, van aki a grafikát kedveli, de sokan használtak pasztellt és olajfestéket is.

Amikor ez a kör alakult akkor a megyei rajztanárokból állt. Aztán a kollegák elutaztak, elköltöztek, férjhez mentek, megnősültek, családot alapítottak. Éppen ezért a Balatontól kezdve, Füzesabonyon keresztül, Miskolcról, Szerencsről, Sárospatakról, Sátoraljaújhelyről is érkeztek most tagok a közös nyári táborba. Folyamatosan alkotunk, bár már nagyrészünk nyugdíjas, de még mindig vannak aktív kollegáink is.

Az évek alatt nagyon sok művész is kikerült a kezünk alól, a körünkből. Grafikusok, festők, szobrászok akik most már Budapesten dolgoznak és befutott művészek lettek. Képzőművészeti főiskolákat végeztek, iparművészetit. ” – nyilatkozta Frimmerné Ihnáth Mariann, művésztanár, szervező.

A tábor és a helyszín valóban mindenki számára fantasztikus élmény volt.

A Kenézlői tábor egészen különleges és más, mint a többi tábor volt. Nagyon-nagyon kellemes körülmények között vagyunk, teljes komfortban, ami nagyon jól esik valamennyiünknek.

Már harminchetedik éve történik, hogy minden éven találkozunk és mindig nagyon jó.
Közösségünk a falu mindhárom templomában járt és a lakosokkal is egészen baráti kapcsolat jött létre. Korábban például odajött hozzám egy tíz éves kisfiú, érdeklődött, hogy „Mit tetszenek itt csinálni?”, lerajzoltam, neki ajándékoztam, és megbeszéltük, hogy máskor is találkozzunk. Véleményem szerint nagyon jó kapcsolat alakult ki a falu lakói és közöttünk. Várnak jövőre is bennünket, büszkék arra, hogy egy ilyen tábor volt itt.

Nem csak az itt élő emberek közvetlensége és a falu szépsége ami megfogott, hanem a Tisza-part is. Igazából ez egy nagyon nagy plusz volt most. Amikor lementünk a partra a színek gyönyörűek voltak, nagyon hangulatos a hely. Volt mellettünk egy úgynevezett pulykás-liget, amely szint úgy egészen rendkívüli volt..” – mondta Schlosserné Bátori Piroska, alapító tag.

Az ilyen táborok eredményeit, azaz az itt megszülető képeket a nagyközönség is megtekintheti, hiszen a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára több olyan kiállítást is szervez, amelyek ennek teret adnak.

„A Rajztanárok Zempléni Alkotóköre több évtizede működő tárgyalkotó csoportja A Művelődés Házának, és mint minden ilyen közösségnek nekik is igyekszünk a nyári hónapokban olyan tábort szervezni, amely egyrészt az alkotás kiteljesedéséhez segíti őket, másrészt egyfajta közösségi együttlétre jó alkalom, és mindenképpen olyan megerősítést kapnak, amely a szeptembertől, októbertől kezdődő új évadra is motivációt és energiákat ad. Ebben az évben a rajztanárok Kenézlőt választották nyári táboruk helyszínéül. Tudni kell, hogy minden évben más Hegyaljai és környékbeli település ad otthont ennek a programnak.” – mondta Csatlósné Komáromi Katalin.

A Rajztanárok Zempléni Alkotókörének tagjai több, mint egy hétig alkottak Kenézlőn. A hely annyira megtetszett a tagoknak, hogy jövőre is oda tervezik a nyári alkotótáborukat. Frimmerné Ihnáth Mariann azt is elmondta, egy-két év alkalmas arra, hogy az ember kiteljesedjen az adott helyen, valamint amit az egyik éven nem tudtak megfesteni, megrajzolni azt majd jövőre befejezik.

 

 

Feltöltő

Fel