Két különleges kiállítás, melyek a Zempléni Fesztivál alatt nyíltak

A Zempléni Fesztivál nyitó napján Makovecz Anna képeiből nyílt kiállítás az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György kiállítótermében. A neves családból származó festőművész egyedi módon mutatta meg alkotásait az érdeklődő közönségnek. Másnap délután egy nagyon érdekes és különleges tárlat nyílt a A Művelődés Háza és Könyvtárában. A Szájjal és Lábbal Festő Művészek festményeit tekinthették meg a látogatók.

A Szépséget. A Jóságot. Ezt festi vászonra Makovecz Anna. Ezzel pedig egy egészen egyszerű mondanivalót szeretne közvetíteni a képet megtekintő felé. Azt, hogy emlékezzünk a jóságra, a szépségre, a nevetésre, a békességre, a kedvességre, a nagylelkűségre, a megbocsátásra, az örömre, az együttérzésre. Cinizmus nélkül- írja hitvallásában a festő. Olyan képeket festek most, amikben az isteni jelenlétére szeretném felhívni a figyelmet a szépségen keresztül. Isten jelenlétére a mindennapjainkban-tette hozzá.

A képeim legfontosabb üzenete a szépség, de van bennük sok más is még, mint például az idő múlása, a természet szeretete, vagy a természetre való figyelem. De azt hiszem hogy a szépség a legfontosabb nekem, mert megnyugvást és boldogságot tud okozni az embereknek, és a pillanatnyi világban, ahol a komoly értékeknek igazából nincs értéke, és a cinizmus és a gúny lassan kimos belőlünk mindent, ami fontos lehet. Tulajdonképpen ezt szeretném aláhúzni a szépséggel. Amikor ezeket a képeket kezdtem festeni, akkor pont az izgatott, hogy hogyan mutatjuk ki az érzéseinket, és hogy azokra mások miként reagálnak. Véleményem szerint az egymásra figyelés fontos.

Szerintem minden művésznek van küldetéstudata, amely velünk született. Hacsak nem antiművészek vagyunk, akik azt is megtagadják, hogy üzenetük van a világon. Valószínűleg ez a vonulat van egy olyan 10-12 éve, amit feldolgozok a munkáimban.

Nagyon örülök hogy a Makovecz családba születtem és bizonyára olyan értékeket hordozok, amit a családomtól és a szüleimtől kaptam, de nem mindenki születik ilyen előnyökkel.” – mondta Makovecz Anna.

„Nem csak a festményeknek, hanem annak is üzenete van, hogy a milyen módon helyeztem el azokat a falakon. Nekem fontos volt hogy a tartalom úgy jelenjen meg hogy az egysíkúságot megtörje. A négy évszak, vagy ahogy az életünk áramlik, ezt ábrázolja a kiállítás elrendezése.”

Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója elmondta, általában a Zempléni Fesztivál ideje alatt nyíló kiállításaik a legnagyobb horderejűek.

„A Zemplén Fesztivál keretében megvalósuló képzőművészeti kiállítás az éves kiállítási program tervében mindig az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb horderejű rendezvény, hiszen általában ez az a tárlat, amikor olyan kortársalkotót vagy olyan más alkotót választunk, aki több szempontból is jelentős. Az idén Makovecz Anna volt a választottunk, és nagyon örültünk, hogy ezt a sárospataki meghívást elfogadta. Véleményem szerint ez a rendhagyó kiállítás a maga képeivel, hangulatával, és azt sugalló gondolatokkal mindenképpen egy kiemelkedő eseménye a város rendezvényeinek, illetve olyan értéket közvetít és Molnár Irén bevezető szavaival olyan teljes képet ad, arról hogy hogyan és miként állhatunk meg napjainkban ebben a nagyon bonyolult világban, ami kicsinek és nagynak nagy élmény lehet. Az Újbástya Urbán György kiállító termében berendezett kiállítás, a térelrendezés szempontjából is rendhagyó, én nagyon bízom benne hogy a szeptember 8-ig látogatható tárlatot sokan felkeresik, megfogadva azt a jó tanácsot, hogy a képeknek is kell megfelelő idő és szánnak kellő percet arra, hogy elmélyüljenek Makovecz Anna világában.” – mondta az igazgatónő.

Feltöltő

Fel