Javában zajlik a 23. Zempléni Fesztivál

Ünnepélyes keretek között Sárospatakon nagyszabású koncerttel kezdetét vette a Zempléni Fesztivál. A már nagy hagyományokkal rendelkező kulturális programsorozat immáron 23. alkalommal várta a hazai és külföldi érdeklődőket egyaránt. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának várudvarán a Liszt Ferenc Kamarazenekar adott koncertet. Velük együtt lépett színpadra a méltán híres Michael Collins klarinétművész is. A nyitókoncert óta már számos koncerten van túl a rendezvény. Hollerung Gábor művészeti vezető a nyitókoncert kapcsán elmondta, hogy a programok összeállításakor fontos szempont volt idén is a minőség…
A hagyományoknak megfelelően sárospataki koncerttel vette kezdetét a XXIII. Zempléni Fesztivál. Az augusztus 8-a és 17-e között zajló kulturális programsorozat számos neves zeneművészt sorakoztat majd fel a 10 nap alatt. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának várudvarán megtartott nyitókoncerten a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együttműködve Michael Collins klarinétművész is fellépett, aki Mozart A-dúr klarinétversenyét szólaltatta meg hangszerén. Az érdeklődő közönség emellett Rolla János művészeti vezető és hangversenymester vezetésével Michael Haydn négy tételes, szerkezetében a klasszikus szimfóniát követő Notturnoja, majd Beethoven négy vonósra és három fúvósra írt szeptettje hangzott el. A koncert keretében Turjányi Miklós fesztiváligazgató és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntötte a fesztivál fellépőit és az érdeklődőket. Hollerung Gábor művészeti vezető a nyitókoncert kapcsán elmondta, hogy a programok összeállításakor fontos szempont volt idén is a minőség.

„A hagyományokból és a színvonalból, valamint a minőségi zenéből idén sem adunk alább. Ma már egész biztosan ki merem jelenteni, hogy az általam vezetett Budafoki Dohnányi Zenekar nagyon sok szempontból átvette azt a funkciót, amit a Liszt Ferenc Kamarazenekar töltött be korábban. Egy igazi együttes lett, amely a mögötte lévő zenei műhellyel nagyon sok szempontból meghatározza a fesztivált.

Itt Sárospatakon egy nagy újdonsággal kezdünk, amit még 0. évfolyamnak nevezünk, de azért úgy gondolom, egy nagyon-nagyon fontos jövőbeli dolognak az alapja,elindulása. Egy zenei akadémiát indítottunk el, amelyben idén még nem olyan sokan vannak. Az akadémiába fiatal muzsikusokat vonunk be, akik besegíthetnek a zenekari munkánkba. A későbbiekben mindenképpen tervezzük, hogy fiatalokat hozunk ide, hisz ez az akadémia egy nagyon lényeges szakmai hiányosságot pótol.

A már megszokott zempléni települések mellett több új helyszínnel bővült idén a kör. Patakon felavatták a Makovecz Imre teret, melyen a legtöbb jazz koncertünket megrendezzük, valamint a zárókoncert is itt lesz. Igyekszünk egy picit mindenhol megpezsdíteni az életet.

Ebben az esztendőben is országos és nemzetközi rangú vendégek és együttesek lesznek szereplői a fesztiválnak. Véleményem szerint ezt a hagyományt, amelyet 10 éve átvettünk, mindenképpen megtartottuk. Nagyon magas színvonalon, műfajában nagyon sokszínű és szereplőiben rendkívül széles skálán mozgó fesztiválsorozat maradt a Zempléni Fesztivál.” nyilatkozta Hollerung Gábor.

Turjányi Miklós nagyon örül annak, hogy idén sikerült rengeteg külföldi vendéget is meghívni a magyar előadók mellé.

„Nagyon szép tíz napnak nézünk elébe, az idei Zempléni Fesztivál, csodás és változatos program összeállítással várja az ideérkezőket. A tíz nap keretében több, mint 30 helyszínen csaknem 50 program kerül megrendezésre.

Büszkék vagyunk arra, hogy nagyon sok külföldi vendéget tudtunk meghívni. A nyitókoncerten rögtön egy világsztár, Michael Collins klarinétművész lépett fel a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, de ugyanakkor vendégünk lesz egy kórus Ausztriából, egy másik pedig Tajvanról, akik azért repülnek egyenesen ide olyan messziről, hogy felléphessenek a Zempléni Fesztiválon. Továbbá egy Finnországból érkező zenekart is vendégül látunk, akiknek a szólistája ráadásul egy bosnyák származású ifjú hegedűművész. Már a külföldiek száma is mutatja, hogy ez egy igen szép programsorozatnak ígérkezik. Magyar művészek és együttesek is szép számmal vannak, rengeteg szép program lesz.

A fesztivál nyitó napjával egy időben megnyílt a Sárospataki Borterasz is, melynek keretében számtalan gyerekprogram, kamaraprogram, jazz várja az ide látogatókat”. – mondta Turjányi Miklós.

Az esemény kapcsán elhangzott: a Fesztivál programjait befogadó települések közül is kiemelkedő szerepet tölt be idén is Sárospatak.

„Itt Sárospatakon, Zemplén kulturális és idényforgalmi központjában, a kultúra magyar városában mindig is kötelességünknek éreztük azt, hogy támogassuk azt a színvonalas rendezvénysorozatot, amelyet korábban a Zempléni Művészeti Napok, most pedig a Zempléni Fesztivál hoz a térség lakói és az ilyenkor idelátogatók számára.

Tavaly megfogalmazódott egy beszélgetésen egy szlogen, miszerint ha július, akkor Balaton, ha augusztus, akkor pedig Zempléni Fesztivál. Hála Istennek, ezt mindenki komolyan is veszi, mert a környéken ilyenkor, köszönhetően elsősorban a Zempléni Fesztiválnak már nagyon nehéz szállást találni. Nagyon örülök annak, hogy tavaly egy jelentős állami támogatásnak köszönhetően kiemelt rendezvénnyé nyilvánították a fesztivált, ez pedig azt jelenti, hogy az előttünk lévő 3-4 évben garantáltnak látszik, hogy hasonló színvonallal megrendezésre kerül. Sárospatak mindig is központi szerepet vállalt ennek a fesztiválnak a szervezésében és ez továbbra is így marad.” – mondta a fesztiválról Aros János polgármester.

Igaz, hogy a fesztivál már tart, de az előttünk álló napokban is rengeteg koncerttel és programmal várják az érdeklődőket.
Augusztus 14-én este a Vízikapunál Török Ádám & Ős Mini lép színpadra, majd 15-én este kilenc órától folytatódik az Esti Jazz sorozat, melyen a Juhász Gábor Trió zenél. Néhány év óta nagy sikerrel vendégeskedik a Zempléni Fesztiválon Hollerung Gábor népszerű zenemagyarázó sorozata a megérthető zene, mely augusztus 16-én A Művelődés Házában lesz látható, hallható. A fesztivál zárónapján a BonBon Matiné, Állati zenék című ingyenes gyerekelőadása a Sárospataki Képtár udvarán 18:00 órától várja az érdeklődőket, este 8-kor pedig monumentális hangversennyel zárul a huszonharmadik Zempléni Fesztivál. Beethoven IX. szimfóniája három énekkar összefogásával csendül fel, 200 fős zenekar énekel majd a Makovecz Imre téren. Az Esti Jazz sorozat utolsó koncertje pedig este tíztől a Grill Gödörben, ahol 1705 – Kaltenecker Trió zenél.
A Zempléni Fesztivál fennmaradó napjain pedig szokásosan, délután öt órától éjfélig, mindenkit kiváló borokkal vár a Sárospataki Borterasz.

Feltöltő

Fel