Közvilágítás energiatakarékos átalakítása KEOP-5.5.0/K/14-2014-0054

2015_palyazati_taj_szechenyi2020

Kedvezményezett neve: Sárospatak Város Önkormányzata

Projekt címe: „A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Sárospatakon”

Szerződött támogatás összege: 211.563.331.- HUF 

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2015.05.29.

Támogatási konstrukció azonosítószáma: KEOP-5.5.0/K/14-2014-0054

Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország

Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén

Beruházás helye (helység): Sárospatak

Támogatói döntés dátuma: 2014.12.17.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.


 

Sárospatak Város Önkormányzata

„A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Sárospatakon”

KEOP-5.5.0/K/14-2014-0054

 

A projekt tartalmának bemutatása

2015_palyazati_taj_keop_közvil

Az Európa 2020 stratégia és országunk célkitűzéseivel összhangban Sárospatak Város Önkormányzata kiemelt prioritásként kezeli a fenntarthatóság előmozdítását, különös tekintettel az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését és a megújuló erőforrásokra való áttérés lehetőségeinek maximális kihasználását. Jelen projekt keretében Sárospatak teljes közvilágítási rendszerének energiatakarékos korszerűsítését valósítjuk meg, a jelenlegi 70W Na, 100W Na, 80W Hg, 150W Na és 250W Na fényforrásokat, energiahatékony LED-es világítótestekre cseréljük. A projekt hatására a megvalósítását követően üvegházgáz-kibocsátás csökkenést, valamint energiahordozó-megtakarítást prognosztizálunk.

Projekt megvalósítási helyszínek: A fejlesztés a város egész területét érinti.

A tavalyi évben, a sárospataki roppant elavult több mint 20 éves közvilágítási lámpatestek cseréje elkezdődött. Ekkor a lámpák, mintegy harmada került lecserélésre. Ezt a megkezdett közvilágítás korszerűsítést idén tovább folytatjuk, a Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett, a „Közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című konstrukcióra benyújtott, majd 2014. december 17-én, támogatásra érdemesnek ítélt pályázat által. A projekt keretében, összesen 1 374 db, a településen elhelyezett fényforrás, energiahatékony LED-es világítótestekre történő cseréje valósul meg. A közvilágítás korszerűsítéssel a meglévő lámpatestek cseréje során nem állítunk fel új oszlopokat, kizárólag a lámpatesteket váltjuk ki egy korszerű, mai igénynek megfelelő lámpatesttel, amelyek a korábbiaknál kisebb fogyasztásúak, ezért az elektromos hálózat átalakítására nincs szükség. A lámpatestek cseréjének köszönhetően éves szinten több millió forintos megtakarítással tudunk számolni, energiát takarítunk meg.

A fejlesztés hozzájárul a Környezet és Energia Operatív Program szellemében az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozásához, a közvilágítás villamos energiafelhasználásának csökkentéséhez. A projekt eredményeként jelentős mértékben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint jelentős mértékben nő a villamos-energia megtakarítás.

Fel