Újabb napelemeket telepítettek pataki intézményekre

Tízéves  tudatos fejlesztés eredményeként mára szinte valamennyi önkormányzati tulajdonú épület és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság esetében napelemes rendszereket telepítésére került sor. A cél minden esetben az energiahatékonyság növelése volt.

Napelemes rendszerekkel jelentős megtakarítást lehet elérni, a megtakarítások pedig miután önkormányzati intézményekről van szó egyúttal azt is jelentik, hogy alacsonyabb fenntartási költségekkel működnek az adott intézmények. A gazdasági válság és a háborús helyzet miatt emelkedett energiaárak miatt fontos a takarékos üzemeltetés kérdése városi szinten. 2024-ben is két új területen történtek kivitelezések TOP-PLUSZ-2.1.1-21 számú Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése pályázat keretein belül.

A fejlesztésben most Sárospatak Város Önkormányzatának II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, valamint Végardó Fürdő Szauna Világ épület háztartási méretű kiserőmű fotovillamos rendszerrel való ellátása valósult meg. A fejlesztés során Az iskola és a tornaterem tetőszerkezetére összesen 90 db 385 kWp-s napelem panel került, a napelemek várható termelt villamosenergia mennyisége az Iskola esetében előzetes kalkuláció alapján 38.115 kWh. Végardó Fürdő esetében a Szaunavilág épületének tetőszerkezetére 50 db 385 kWp-s napelem panel kerül felhelyezésre. Így a napelemek várható termelt villamosenergia mennyisége a Fürdő esetében előzetes kalkuláció alapján 21.175 kWh.

A napelemes rendszerek része az iskolaépületnél egy 17,5 kVA-os továbbá egy 20,0 kVA-os, mindösszesen 37,5 kVA-os, a Fürdő épületénél egy 20,0 kVA-os inverter is. Így az éves villamos-energia fogyasztás a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek használata következtében jelentősen csökken.

A beruházások összértéke valamivel több mint 30 millió forintot tettek ki, melyre az önkormányzat 100 százalékos mértékű támogatást nyert el a magyar kormánytól.

Feltöltő

Fel