A Sárospataki Wass Albert Kör 2023-ban rekordösszegű pénzadománnyal segítette a rászoruló kárpátaljai magyarokat

Egyesületünk, a Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) – az elmúlt évekhez hasonlóan – novemberben és decemberben karácsonyi pénzadományt gyűjtött kárpátaljai (beregdédai) rászoruló gyermekes magyar családok javára. Örömmel számolhatunk be arról, hogy minden eddiginél nagyobb összeg, 580.200 forint gyűlt össze. Az eddigi rekordot jelentő 520.485 forint 2021-ben gyűlt össze.

A rekordösszegű adományból 550.000 forint pénzadományként jutott 22 rászoruló családnak a határhoz közeli Beregdédán. A fennmaradó összegből szaloncukrot vásároltunk a megadományozott családok gyermekeinek. Az adományt egyesületünk tagjai (Tarnavölgyi László elnök, Hejődemeteri Demeter Péter Kálmán alelnök, Pándy-Szekeres Dávid tag) személyesen adták át december 31-én a Beregszászi járáshoz tartozó községben, a családokat házról házra járva felkeresve. A rászoruló családok kiválasztásában ezúttal is a helyi görögkatolikus és református egyházközség volt segítségünkre.

Jó érzés és egyben örömre okot adó tény, hogy egy ilyen nehéz év végén, amikor az anyaországban élők helyzete sem könnyű, ennyien és ilyen mértékben tartották fontosnak, hogy segítsék a még nehezebb helyzetben élő, az orosz-ukrán háború által is sújtott kárpátaljai magyar testvéreiket. A háború árnyékában szívszorító beszélgetéseket folytattunk a családokkal, akik nagyon várják már a békét. Sajnos, nagyon sokan voltak kénytelenek elhagyni szülőföldjüket, Kárpátalját a háború kitörése óta. Az üresen maradt házakat a háborús övezetből érkező ukránok vásárolják meg, ez alól Beregdéda sem kivétel, ez a tendencia továbbra is tart, amiről már egy évvel ezelőtt is beszámoltak nekünk. Kárpátalja magyarsága tehát fogy, s akik otthon maradnak, a szó szoros értelmében napi küzdelmet folytatnak a túlélésért, identitásuk megőrzéséért, miközben a háború okán az ukrán állam számos, a mindennapi életüket, közlekedésüket megnehezítő intézkedéseket hoz. Mi, békében élő anyaországi magyarok elképzelni sem tudjuk, hogy a kárpátaljai nemzettestvéreink milyen nehéz körülmények között kénytelenek élni a mindennapjaikat, még úgy is, hogy a háborús övezettől viszonylag messze vannak.

Civil szervezetünk ezúton mond köszönetet az adakozóknak, akiknek a jóvoltából az eddigi legnagyobb összegű pénzadományt juttathattuk el a kárpátaljai Beregdédára:

Dr. Albert Attila, Boros Anikó Rózsa, Braun Attila, Csantavéri Tivadar, Dr. Cserkúti Sándor György, Demeterné Juhász Ildikó, Déry Zoltánné, Dinnyés Gyula, Donkó József Béla, Fink Nándor, Földházi István, Frimmer Attila, Frimmerné Ihnáth Marianna, Dr. Godó Zoltán Attila, Gombos Levente (Levi-Fotó), Hejődemeteri Demeter Péter Kálmán, Karajz Andorné, Karajz Sándor, Kazup Pál, Kazup Pálné, Kövér Zsolt (Kövér Cukrászda), Lencsés Anna, Nagy Zoltán, Nyitrai László, Patyán László, Dr. Sándor József, Simon Tiborné, Sipos István Béla, Tarnavölgyi Béla, Tarnavölgyi Béláné, Tarnavölgyi László, Dr. Tarnavölgyi László István, Tóthné dr. Szathmáry Mária Zsuzsa, Untenerné Bodnár Julianna, Varga Tibor, Vitányi János, Weinberg ’93 Építő Kft., továbbá azon adakozók, akik az adventi gyertyagyújtások alkalmával helyezték el adományaikat az adománygyűjtő dobozokba a Makovecz téren.

Köszönjük Sárospatak Város Önkormányzatának, A Művelődés Háza és Könyvtárának és az adventi műsorok szervezőinek, közreműködőinek, hogy lehetővé tették számunkra a gyűjtést az adventi gyertyagyújtások alkalmával a Makovecz téren.

Köszönjük a SWAK tagjainak a hozzájárulást és a gyűjtésben nyújtott segítségüket.

Külön köszönet Pándy-Szekeres Dávid tagtársunknak, aki vállalta a fuvarozást, segédkezett az adományok eljuttatásában és a helyszínen fényképeket készített.

Köszönjük Levcsenkó Róbert beregdédai görögkatolikus atya és felesége, Eleonóra asszony, valamint Körözsi Sándor beregdédai református lelkész és felesége, Barbara asszony segítségét a rászoruló családok kiválasztásában.

Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a gyűjtésünket felhívásaink, beszámolóink közlésével támogató Sárospatak honlap, Sárospatak újság és Hegyalja Televízió segítségét.

Segítségükre 2024 karácsonyán is számítunk!

Segítsenek, hogy segíthessünk!

„Töretlen hittel ember és magyar.”

(Pándy-Szekeres Dávid fotói a december 31-i beregdédai adományátadásról.)

Sárospataki Wass Albert Kör Elnöksége

Feltöltő

Fel