Megválasztották a Tokaj-Hegyalja Egyetem új rektorát

Dr. Kéri Szabolcsot, az MTA doktorát, a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanárát választotta a Tokaj-Hegyalja Egyetem új rektorává az intézményt fenntartó kuratórium kedden délután Sárospatakon.

Wáberer György a kuratórium elnöke tudósítónknak a helyszínen elmondta: nagyon sikeresnek ítéli meg a rektori pályázati folyamatot, ugyanis nyolc kiváló szakember nyújtott be pályázati anyagot az egyetem vezetésére kiírt felhívás alapján. Két pályázót el kellett utasítaniuk, mert egyikük már betöltötte a 65. életévét, így a törvény szerint nem nevezhető ki rektorrá, másikuk pedig nem rendelkezett megfelelő idejű vezetői tapasztalattal. Így hat pályázati anyag került a szenátus elé a napokban.

Dr. Kéri Szabolcs

Wáberer György megjegyezte: azt szeretné és azon fog dolgozni, hogy mindannyian, akik szívesen lettek volna a Tokaj-Hegyalja Egyetem vezetői, a későbbiekben tapasztalatukkal, munkájukkal járuljanak hozzá az intézmény fejlődéséhez. Utolsó körben a szenátus által felállított rangsor alapján a két legnagyobb támogatást szerzett jelöltet hallgatta meg a kuratórium: dr. Toma Kornéliát, aki az elmúlt hónapokban megbízott rektorként vezette a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, valamint dr. Kéri Szabolcsot, a BME egyetemi tanárát. A kuratórium több órás tanácskozás és meghallgatás után az utóbbi mellett tette le a voksát. Wáberer György azonban aláhúzta: dr. Toma Kornélia sem vesztese ennek a folyamatnak, ugyanis nagyra értékelik azt a 25 éves tapasztalatot, amit az egyetemen és annak jogelődjénél eltöltött. Azt szeretnék, ha ezeket az ismereteit hasznosítva rektorhelyettesként biztosítaná a folyamatosságot.

Az új rektor legfőbb erényeként azt emelte ki, hogy külső szemlélőként új fejlődési irányt, friss lendületet tud adni az eddigi képzéseknek, valamint az új Sztárai Intézet megalapításával lehetőséget nyit a fenntartható fejlődés és mentális egészség tudományág helyi megalapozásának. A rektor megbízatása három évre szól.

BSZA

Feltöltő

Fel