Lemondott a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítvány kuratóriumi elnökségéről Stumpf István

Lemondott a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítvány kuratóriumi elnökségéről dr. Stumpf István. Az egykori kancelláriaminiszter és alkotmánybíró mindezt Facebook oldalán jelentette be.

Azt írta: “a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektorválasztása után úgy döntöttem, hogy 2023. június 20-ával távozom az Alapítvány kuratóriumának elnöki székéből. Az elhatározásra azért jutottam, mert kuratóriumi társaim többségével nem tudtam elfogadtatni álláspontomat.
A pályázatok alapos tanulmányozását követően – a megbízott rektor eddigi tevékenységének ismeretében, valamint a szenátus véleményével összhangban – dr. Fiath Attila személyében új rektort láttam volna kívánatosnak az egyetem élén. Meggyőződésem, hogy a sikeres alapozó munkák után a szőlész-borász terület hangsúlyosabb képviselete vitte volna közelebb az intézményt merész céljai felé. A nemzetközi beágyazottságú borakadémikust, a dijoni kapcsolatú Wine Business School kitalálóját és megvalósítóját alkalmasabbnak láttam az új feladatra. A szenátus többsége dr. Fiath Attila mellett tette le a voksát, de a kuratórium 3:2 arányban a szenátusi állásfoglalással és a kuratóriumi elnöki előterjesztéssel szemben a megbízott rektor, dr. Horváth Ágnes munkájának folytatására szavazott.
A kuratórium döntését azért is aggályosnak tartom, mert sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot.
A szenátusi döntés negligálása olyan ellentéteket szított az Alapítvány kuratóriumán belül, amelynek feloldására nem látok lehetőséget. Ezért a jelzett időpontban – dr. Herbst Árpád kurátortársammal együtt – távozom posztomról.
A Tokaj-Hegyalja Egyetem megalapítására és elindítására jó szívvel, büszkén tekintek vissza. Az intézmény munkatársainak sikeres folytatást kívánok!” – közölte dr. Stumpf István.
Az elnöki tisztséget az egyetem megalapítása, vagyis 2021 óta töltötte be. Ha az egyetem reagál a döntésre, azt közöljük.

 

 

Feltöltő

Fel