A hegyaljai szőlőművelés és borászat története

Dr. Petercsák Tivadar (DSc, néprajzkutató-muzeológus, nyugalmazott egyetemi tanár) A hegyaljai szőlőművelés és borászat története – Egy 50 éves kiállítás emlékei és inspirációi címmel tartott előadást a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában.

Petercsák Tivadar először az egyetemi nyári gyakorlatai során került kapcsolatba a Rákóczi Múzeummal, majd a diploma megszerzése után itt kezdte el szakmai pályafutását. Kezdő néprajzosként hatalmas megtiszteltetésnek vette, hogy a méltán nagy hírű néprajzkutatók, Balassa Iván (a téma szakértője, a forgatókönyv írója, egykori múzeumigazgató) és Janó Ákos (akkori múzeumigazgató) mellett segédkezhetett „A hegyaljai szőlőművelés és borászat története” című állandó kiállítás elkészítésében.

A kiállítást 1973. október 14-én nyitották meg a várkastély északi pinceágában, ahol megújult fomában máig megtekinthető.
Dr. Tamás Edit (múzeumigazgató) köszöntője után Petercsák Tivadar egy érdekfeszítő előadás keretében foglalta össze a Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztés és borkultúra változásait, és ismertette a magyarországi szőlővédő szenteket, különös tekintettel Szent Orbánra, kinek ereklyéjét Monokon őrzik. Az 1771-ben XIV. Kelemen pápától a Monokon birtokos gróf Andrássy István számára ajándékozott ereklye 2013-ban indult első Tokaj-hegyaljai körútjára. Erről a témáról 2018-ban írt publikációt az Ethnographia című folyóiratban.

A tudományos témákon kívül kedvenc személyes emlékét is megosztotta velünk az előadó. Elmesélte például, hogyan hozott el a kiállításba kismotoron, a hátára kötözve egy tolcsván szerzett négyszögletes üveg lopót.

Az előadás egy jó hangulatú közös beszélgetéssel ért véget.

Beszámoló és fotó: Leskó Andrea

Feltöltő

Fel