Tájékoztatás legeltetési tilalomról és ebzárlatról

Tisztelt Lakosság!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya Sárospatak település közigazgatási területén 2023. április 3. és 2023. április 23. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el a következők szerint:
Ebzárlat:
– tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
– kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
– a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

– Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a.) vadászebek,
b.) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c.) a katasztrófa-mentő ebek
d.) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fentfoglalt korlátozás alól.
– Az ebzárlat alatt befogadott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
– Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény (pl. kiállítás, sportrendezvény) nem tartható.
– A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi/külvárosi zöldterületeken azonban igen.

Legeltetési tilalom:
– a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,
– bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,
– az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni.
– Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét!

Feltöltő

Fel