Rendőrségi tájékoztató a motoros meghajtású „kerékpárok” használatával kapcsolatban

Rendőrségi tájékoztató a motoros meghajtású „kerékpárok” használatával kapcsolatban.

A helyváltoztatásra  használt  jármű  mivoltát,  és  azt,  hogy  az  mely járműkategóriának minősül, kizárólag a KRESZ  fogalom-meghatározásai alapján kell és lehet megítélni.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. ( II.5. ) KPM – BM együttes rendelet (KRESZ) 1. számú függeléke alapján:

Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

Illusztráció.

Fentiek alapján a kerékpár fogalmában használt „emberi erő hajt” kifejezés úgy értelmezhető helyesen, hogy kerékpárnak kizárólag az olyan eszköz tekinthetőek, amelyhez tartozó mechanizmus (hajtószerkezet) működtetésével (hajtásával) készteti mozgásra az azt vezető ember.

Figyelemmel  arra, hogy a kerékpár fogalmában az ember általi, illetve a legfeljebb 300 W teljesítményű motor általi hajtás nem vagylagosan szerepel, ezért csak az olyan eszköz minősülhet kerékpárnak, amelynek rendeltetésszerű használatához az emberi  erő  kifejtése  elengedhetetlen.  Amennyiben  a  motor  teljesítménye  ennél nagyobb, vagy emberi erővel történő hajtás nélkül, kizárólag motor hajtja a járművet, úgy  az  nem  minősülhet  kerékpárnak,  hanem  meg  kell  vizsgálni  a  más járműkategóriába (pl. segédmotoros kerékpár, motorkerékpár) történő besorolását. Ebben az esetben csak érvényes kötelező gépjármű biztosítással és bukósisak használatával szabad közlekedni, illetve ha a jármű sebessége öneröjéből meghaladja a 25 km/h sebességet, akkor vezetői engedély is szükséges a szabályos használatához.  

A fentiek alapján tehát típusjóváhagyásra nem kötelezett az a pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár, amely külső, folyamatos 0,25 kW névleges teljesítményű elektromos motorral rendelkezik, amelynek teljesítmény-leadása fokozatosan csökken és megszűnik, amint a jármű eléri a 25 km/ó sebességet, vagy előbb, ha a kerékpáros abbahagyja a pedál hajtását.

A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy amennyiben gépi meghajtású járművel közlekedik ittasan, akkor annak vezetője az ittasság mértékétől függően elkövetheti az ittas járművezetés bűncselekményét is, ami során büntetőeljárás keretében folytatják le vele szemben a szükséges eljárást. 

 

Feltöltő

Fel