Pályázati kiírás Zsuzsanna napi süteménykészítő versenyre

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony példaértékű feleség, édesanya és híresen jó háziasszony volt. A Tokaj-Hegyalja Egyetem előtte tisztelegve süteménykészítő pályázatot hirdet.
A megmérettetésre gyakorlott háziasszonyok, valamint gyakorlattal nem rendelkező hobbi cukrászok, és a környékünkön élő süteménykedvelők jelentkezését várjuk.

A pályázatra elkészített finomságokkal emléket állítunk:
– az 1600-as évek étkezési szokásainak,
– I. Rákóczi György, és felesége által irányított uradalomban (az-az tágabb környezetünkben fellelhető), földrajzi adottságunkból fakadó változatos nyersanyagoknak,
– valamint a reneszánsz konyha újszerű megoldásainak.

A süteményekkel három kategóriában lehet nevezni:
– 1, Korhű sütemények: Itt törekedni kell arra, hogy az édes vagy sós sütemények elkészítéséhez a Lorántffy Zsuzsanna idejében is fellelhető alapanyagokat használják, lehetőség szerint minél nagyobb arányban, a máig megtalálható eredeti (korhű) receptek alapján.

– 2, „Valami régi, valami új”: Ebben a kategóriában olyan édes, vagy sós süteményeket készítők jelentkezését várjuk, akikben új gondolatokat, és ötleteket ébresztettek a reneszánsz konyha briliáns megoldásai. Itt olyan süteményeket szeretnénk látni, melyekben ötvöződik a múlt és a mai jelen egy újszerű desszertben. (Ez jelenthet külső megjelenést, valami innovatív formát, adott esetben egy jól, modern formában “újragondolt” terméket.)

– 3, „Egyszerűen nagyszerű”: avagy takarékosan a nehézségek idején. Ennek a kategóriának a megálmodásakor párhuzamot vonunk a múltban és jelenben, mivel Lorántffy Zsuzsanna korában is jelen voltak háborúk, (a törökök folyamatos betörése, vagy a 30 éves háború) csakúgy, mint ahogyan ma is (közvetett formában ugyan), de jelen van a háború. Ezért itt olyan süteményeket várunk, amelyek mindamellett, hogy finomak, visszafogottak és takarékosak a nyersanyag felhasználás tekintetében.

A pályaművek bemutatására 2023. február 18-án 9-11 óra között kerül sor a Tokaj-Hegyalja Egyetem dísztermében. A zsűri szakemberekből, és cukrászmesterekből áll, akik a versenykiírásnak való megfelelést, ízeket, és a termékek esztétikus megjelenését figyelembe véve végzik munkájukat.

Mindhárom kategóriában értékes nyeremények várják a legügyesebb, legötletesebb alkotókat.
Mindenkinél ott lapul a fiók alján egy rongyosra olvasott szakácskönyv, egy féltve őrzött, kézzel írt kincsestár. Kérjük, vegyék elő a régi, már-már elfeledett recepteket, és osszák meg velünk! Ezeket elkészítve, vagy némi újragondolás után megvalósítva nevezzék be termékeiket! Az Önök segítségével remélhetőleg hagyomány tudunk teremteni ezzel a vidám megmérettetéssel!

 

Feltöltő

Fel