Főhajtás a GULAG áldozatainak emléke előtt

Az Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává, annak emlékére, hogy 1953-ban ezen a napon léphetett ismét magyar földre azon politikai rabok első csoportja, akik túlélték a GULAG borzalmait. A törvényhozás ezzel a döntéssel méltóképpen kívánt megemlékezni arról a közel 800 ezer magyarról, akiket 1944 őszétől kezdve hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak több éves kényszermunkára, vagy a második világháborút követően a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában a magyar hatóságok hathatós közreműködésével koholt vádak alapján, származásuk miatt, politikai, vallási meggyőződésükért 5-25 évre száműztek a GULAG-ra.

A Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) ebből az alkalomból idén is koszorúzással egybekötött megemlékezésre hívta Sárospatak polgárait és szervezeteit november 25-én az emléknapon a polgármesteri hivatal Eötvös utcai bejáratánál lévő GULAG emléktáblához. Az említett országgyűlési határozat – többek között – támogatta és szorgalmazta emlékművek állítását, megemlékezések szervezését, oktatási anyagok és tudományos feldolgozások készítését, amelyek a kommunista diktatúra idején a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokra és kényszermunkásokra emlékeznek. A SWAK is ennek keretében pályázott emléktábla állítására, melyet Kövér László Házelnök Úrral közösen avatott a civil szervezet 2017. február 24-én. A GULAG-ra hurcolt sárospataki áldozatoknak emléket állító tábla azon épület falán került elhelyezésre, mely épület a kérdéses időben járásbíróságként működött a hozzátartozó fogdával. Ma ebben az épületben működik a polgármesteri hivatal. A Himnusz hangjai után az emlékező közösséget – közöttük Sikora Attila alpolgármestert, dr. Tamás Edit történész-muzeológust, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatóját, Téglás István r. ezredest, kapitányságvezetőt – Tarnavölgyi László egyesületi elnök köszöntötte.

GULAG alatt a sztálini Szovjetunió egészét behálózó munkatáborrendszert értjük, ahol a rezsim hazai és külföldi ellenzőit, hadifoglyokat, illetve más okokból elhurcoltakat tartották fogva és kényszerítették őket kemény fizikai munkára. A GULAG legismertebb foglya, Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas író becslése szerint összesen mintegy 50 millió ember járta meg a szovjetunióbeli kényszermunkatáborokat. Kutatásokkal, forrásokkal igazolt tény, hogy a második világháború végén, illetve közvetlenül utána a Vörös Hadsereg sárospataki polgárokat is elhurcolt a GULAG táboraiba.

Dr. Tamás Edit emlékbeszédében felidézte a “kis munkára” elhurcoltak kegyetlen sorsát. A XX. század egyik legnagyobb tragédiája a múzeumigazgató családját, közeli rokonságát is érintette, így még hitelesebben ecsetelte az áldozatokkal való embertelen bánásmódot. Kitért a Bodrogköz érintettségére, ahonnan szintén sokakat hurcoltak el az akkori Szovjetunióba. “Erre a tragédiára, az áldozatokra emlékezni és emlékeztetni kell, hogy soha ne fordulhasson elő még egyszer ilyen” – húzta alá a szónok.

A megemlékezésen közreműködött Deák Dóra, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákja, aki ismeretlen szerző Ezer fogoly imája című versét tolmácsolta az emlékező közösségnek. Ezután Sikora Attila alpolgármester Sárospatak Város Önkormányzata, Tarnavölgyi László elnök és Hejődemeteri Demeter Péter Kálmán alelnök a Sárospataki Wass Albert Kör képviseletében megkoszorúzták az emléktáblát, majd a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium megjelent diákjai Szabó Viktória tanárnő vezetésével helyezték el a megemlékezés virágait az emléktábla előtt. A főhajtást tevő gyülekezet a Szózat közös eléneklésével zárta a méltóságteljes megemlékezést.

Az emléknapon a GULAG sárospataki, illetve rajtuk keresztül valamennyi áldozatára emlékeztünk és emlékeztettünk, azokra az ártatlanul fogságba vetett és a szovjetunióbeli kényszermunkára (“málenkij robotra”) hurcolt édesanyákra, édesapákra, nagyapákra, testvérekre, dédszülőkre, rokonokra és barátokra, akik egy istentelen és embertelen korszak áldozataivá váltak.

Soha többé ilyet! Soha többé kommunizmust!

(Fotók: Pándy-Szekeres Dávid)

Sárospataki Wass Albert Kör Elnökségének beszámolója

Feltöltő

Fel