Fellélegzett a Bodrog ártere – Több mint 8 tonna hulladékot gyűjtött össze a III. Bodrogi PET Kupa

Az eredményes nyári tiszai versenyek után a Bodrogon ért el komoly eredményeket a pethajók hulladékderbijének őszi futama. A 160 résztvevő aktív bevonásával rendezett III. Bodrogi PET Kupán 1560 zsák hulladék gyűlt össze, így a folyó Sárospatak és Olaszliszka közötti részén egyes partszakaszokat sikerült teljes egészében tisztán visszaadni a vadregényes tájnak. A versenyen a legtöbb hulladékot a CsiPET Csapat gyűjtötte, akik ezzel nemcsak a dobogó tetejére állhattak fel, hanem az egy főre jutó szemétszedésben is az élen végeztek, megszerezve a Bodrog Hőse díjat. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósult meg – olvasható a petkupa.hu oldalon.

A Bodrogra harmadik alkalommal tért vissza a pethajók hulladékgyűjtő versenye. A helyben élőktől a szervezésben és a hulladékgyűjtésben ismét sok segítséget kaptak a petkalózok. A helyiek vendégszeretete és a partmenti települések, valamint polgármestereik aktív közreműködése révén minden alkalommal felejthetetlen élményekben és hangulatban zajlik a rendezvény. A Bodrog parti településeken idén sem maradtak el a petkalózók körében közkedvelt kulturális és természeti értékeket bemutató esti előadások és séták, valamint a finom helyi borok kóstolója. Napközben pedig tisztult az ártéri erdő: a sokszor viharokkal kísért, esős időjárás és a csípős darazsak ellenére, öt elszánt visszatérő és tapasztalt pethajós csapat, valamint jelentős kenus különítmény tisztította mindkét parton az ártér közel 20 folyamkilométeres szakaszát. A szoros versenyben a csapatok mindegyike kitett magáért, majd az óriási hajrában végül a CsiPET Csapat állhatott fel a dobogó tetejére. A négy nap alatt összegyűjtött,  összesen 1560 zsák hulladékhoz a nyertes csapat 284 zsák, többségében alaposan átválogatott és szelektált hulladékkal járult hozzá.
A petkalózok már a versenyt megelőző napon sem tétlenkedtek. Bodrogkeresztúr önkormányzatának közreműködésével és a szorgalmas helyi iskolás csapatok, valamint nemzetközi önkéntesek bevonásával néhány óra alatt 130 zsák hulladékot szedtek össze a Bodrog partján. 

A Bodrog menti vendégszeretet és a vadregényes táj mindig lenyűgöz bennünket, örülünk, hogy a PET Kupa folyómentő tapasztalataival néhány nap alatt, eredményesen közreműködhetünk a folyó megtisztításában – mondta Gyalai-Korpos Miklós, a III. Bodrogi PET Kupa főszervezője.

A harmadik alkalommal visszatérő versenynek köszönhetően a Bodrog Sárospatak és Olaszliszka közötti szakaszán az erősen szennyezett területeket is sikerült alaposan kitakarítani és egy időre tisztán visszaadni a természetnek” – tette hozzá elégedetten a szakember.

A legerősebb napon, a Bodrogolaszi és Sárazsadány közötti 3,5 kilométeres, rövid szakaszon 320 zsák hulladékot gyűjtöttek a csapatok. A műanyag székek, fémhordók, autókarosszéria darabok és a rengeteg PET-palack között egy gyerekrajzot tartalmazó palackpostát is találtak a résztvevők.

Óriási elismerés a dobogós és résztvevő csapatoknak:

1. helyezett és Bodrog Hőse: CsiPET Csapat – 16.775 peták
2. helyezett: PETúnia – 16.230 peták

3. helyezett: Liszka-gálya – 14.530 peták

4. Henkel – 9.530 peták

5. Aktív Magyarország – 9.160 peták

Feltöltő

Fel