Gyerekek LEP-ték el tavasszal a Rákóczi-várat

2022-ben a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma részt vett egy remek kezdeményezésben, a néhány éve futó Lázár Ervin Programban (röviden LEP). A Program egyik célja, hogy a lehető legtöbb iskolás gyermek részesüljön kulturális élményben még az iskolás évei alatt. Sok esetben olyan vidék gyermekeiről beszélünk, akik nem tudnák megengedni maguknak egy hasonló színvonalú élmény finanszírozását.

A múzeumban a Lázár Ervin Programnak köszönhetően a gyermekek nem csak tanulhattak a Rákóczi-családról, a pataki várról, hanem mindeközben jól is szórakozhattak. A hangulat vidám volt, a diákok érdeklődően álltak a kezdeményezéshez, a múzeum dolgozóinak nem az volt tapasztalata, hogy teherként vagy kötelező programként élnék meg azt. Ez a könnyed hozzáállás is segítette a nagyszabású rendezvény sikeres lebonyolítását.

A Lázár Ervin Programban az MNM Rákóczi Múzeuma négy helyszínen, négy különböző programmal is várta az ideérkezőket. A helyszíneken a csapatok forgószínpad-szerűen mozogtak, erre azért is volt szükség, mert napi 7-12 iskolás csoport is érkezet a LEP keretén belül. A négy program kettő órát vett igénybe. Az egyik pontja egy múzeumpedagógiai foglalkozás volt „Így írtak Rákócziék” címmel. A foglalkozáson a diákok kipróbálhatták a barokkos betűformák írását hagyományos tollal, tintába mártva. Ez a kis pedagógiai fél óra nagy sikert aratott fiúk és lányok körében egyaránt, és mivel nagy koncentrációt igényelt, a sokszor tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek is nagyon szépen, odafigyeléssel teljesítettek. Ez a kísérő pedagógusoknak is egy pozitív tapasztalat volt. A foglalkozás mellett a tizenegy teremből álló „Rákócziak dicső kora…” c. kiállításban a Rákóczi család történetében mélyedhettek el a csoportok, majd barangolhattak a fegyvertörténetben a családoknak, gyermekeknek szóló fegyverkiállításban, ahol sisakokat, sodrony inget és más lovagi viseletet is felpróbálhattak, I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyében pedig felderíthették az ágyúöntés titkát.

A Lázár Ervin Program két felvonásban is lezajlott a múzeumban a nagy érdeklődésre való tekintettel: az első időszaka március 29-től április 27-ig, a második időszaka május 3-tól június 2-ig tartott. Az első etapban két tankerületet fogadtunk: a sárospatakit és a szerencsit, azaz összesen 81 iskolát 1681 diákkal és 169 kísérővel. A sárospataki tankerületből 32 iskola vett részt 654 diákkal és 66 kísérővel. A szerencsi tankerületből 49 iskola jött el 1027 diákkal és 103 kísérővel. A második LEP keretében 28 iskola tudott hozzánk ellátogatni 622 diákkal és 65 kísérővel. Mindent összeadva nagyon elégedettek vagyunk, hiszen a tavaszi időszakban 109 iskolával léphettünk kapcsolatba, 2303 diáknak és 234 kísérőnek tudtunk emlékezetes, szép napot nyújtani a festői szépségű reneszánsz kastélyban, a Rákóczi-várban. Ez a pozitív élmény remélhetőleg idősebb korukban is visszahozza majd a diákokat, esetleg saját kis családjuk körében, és remek hétvégi programot biztosít a most kísérő felnőttek számára is.

Sok tapasztalattal gazdagodott múzeumunk is. Máskor is örömmel és lelkesen csatlakoznánk ilyen vagy ehhez hasonló kezdeményezésekhez, mint a Lázár Ervin Program.

Szabó Eszter beszámolója
Fotók: Szabó Eszter, Vitányi Ildikó

Feltöltő

Fel