Tájékoztató a szálláshely-szolgáltatóknak

Tisztelt Szálláshely-szolgáltató!

A szálláshely-minősítés közérdekű feladat, melyet országosan egységesen kell megszervezni és biztosítani. A feladat ellátására a Kormány a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft-t (a továbbiakban: szálláshely-minősítő szervezet) jelölte ki.
A szálláshely-minősítő szervezet üzemelteti a szallashelyminosites.hu weboldalt, amely azért jött létre, hogy a Szálláshely-szolgáltatók számára átfogó információt nyújtson a bevezetésre kerülő szálláshely-minősítési rendszerről.
A szálláshely-minősítési rendszer célja a megbízható információ minden szálláshely minőségéről.
• A szálláshely-szolgáltatás nyújtásáról szóló jogszabályok alapján az eddigi, csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre, egyéb szálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel.
• Az új rendszer célja, hogy mind a külföldi, mind a belföldi vendégek egyértelmű információt kapjanak a Magyarországon hét szálláshelytípusban működő, mintegy 42 ezer szolgáltató által kínált szolgáltatás minőségéről.
• A szállodák és a panziók által már megszerzett védjegyek érvényessége nem változik, a kötelező minősítés bevezetése fokozatosan történik meg 2022. január 1-jétől.
• A továbbiakban az újonnan induló kereskedelmi- és a magánszálláshelyek, egyéb szálláshelyek működésének előfeltétele lesz a nemzeti szálláshely-minősítési rendszerben meghatározott minőségi fokozatnak való megfelelés, azaz az adott szálláshely minőségi fokozatának ellenőrzött és igazolt megléte, az 1-5 csillagos rendszerben. Az új rendszer eredményeként a jövőben kizárólag a minősítéssel rendelkező kereskedelmi szálláshelyek, magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek működhetnek a piacon.

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell az alábbi határidőkön belül, pl: magánszálláshely és egyéb szálláshely esetében 2023. január 1-ig.

A jegyző a szálláshely-szolgáltatót a minősítő szervezet által megállapított minőségi fokozatnak megfelelően veszi nyilvántartásba.

Az első kötelező minősítés díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja.

A különböző szálláshelyekre vonatkozó kritériumok a szallashelyminosites.hu oldalon megtalálhatóak.

dr. Vitányi Eszter sk.

Feltöltő

Fel