A Szent Erzsébet kápolna

A sárospataki vár legismertebb épületének, a Vörös-toronynak az első emeletén található a Szent Erzsébet kápolna. A XVI. században épült lakótoronynak ezt a helyiségét eredetileg kincstárnak használták.

A XIX. század második felében az akkor tulajdonos Windischgrätz család alakított itt ki házi kápolnát. Oltárképén Szent Erzsébet a rózsacsoda jelenetével, Franz Eybl festette. A II. világháború végéig évente egyszer, Szent Erzsébet napján nyitotta meg a hercegi család a várkápolnát a városiak előtt.

A múzeummá szervezett várban már nem működött a kápolna, oltárképét elvitték. 1950-től ez a helyiség is kiállítási helyszín volt.

1995-ben fejeződött be a Vörös-torony felújítása. Új állandó kiállítása 1996-ban nyílt meg. Ekkor szentelte újra Seregély István egri érsek a felújított kápolnát. Visszakerült helyére a régi Szent Erzsébet oltárkép (Lakatos József Péter restaurálta). A kápolna késő reneszánsz tere, a XVIII. századi padok és gyertyatartók, a Szent Istvánt és Szent Lászlót formázó szobrok meghitt teret biztosítanak az évente több alkalommal itt tartott szentmiséknek. Két miseidőpont biztos: Pünkösd, Erzsébet szentté avatásának évfordulóján és november 19-én, Erzsébet napkor ünnepi szertartásra vár mindenkit a római katolikus egyház és a várbéliek.

2022. Pünkösdjén, vasárnap 18 órakor újra lehetőség lesz szentmisén részt venni a Várkápolnában és Szent Erzsébet máig ható szellemiségét átérezve imádkozni!

Feltöltő

Fel