Megtartotta tavaszi közgyűlését a Sárospataki Wass Albert Kör

Május 9-én megtartotta soron következő közgyűlését a Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK). A Művelődés Háza és Könyvtárában megtartott eseményen meghívott vendégként vett részt Boros Anikó Rózsa, a sátoraljaújhelyi Határtalan Örök Értékeinkért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvánnyal április végén közös könyvbemutatót tartott civil szervezetünk. A megjelent tagok napirend előtt megemlékeztek a március 31-én méltósággal viselt súlyos betegség után 55. életévében elhunyt Makláry Zsolt ikonfestőről, aki ezer szállal kötődött a közösséghez.

A közgyűlés elfogadta az egyesület 2021. évi tevékenységéről szóló beszámolót. A 2021-es évre is rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, melynek következtében több programot, összejövetelt el kellett halasztani az év első néhány hónapjában. Ennek ellenére összességében sikeres évet zárt a SWAK. Kiemelendő a tavalyi évből a pozsonyi csata és a nándorfehérvári diadal emlékére állított emlékkő a Wass Albert parkban, a Wass Albert darab megtekintése a Nemzeti Színházban és az év végi rekordösszegű adomány összegyűjtése a kárpátaljai, beregdédai magyar családok támogatására. Természetesen tavaly is részt vett az egyesület a piaci ételosztásban.

A jelen lévő tagok szintén elfogadták az egyesület 2021. évi pénzügyi beszámolóját, valamint a 2022. évi költségvetését. A SWAK nagyságrendileg mintegy másfél millió forintból gazdálkodott 2021-ben. Tavaly minden eddiginél nagyobb összeg, 520.485 forint gyűlt össze a kárpátaljai magyarokat megsegítő adománygyűjtés alkalmával, melyből 25 rászoruló családnak tudott a SWAK anyagi segítséget nyújtani a határhoz közeli Beregdédán. Az egyesületnek tartozása, kiegyenlítetlen számlája 2021-ben sem volt, a gazdálkodása stabil és rendezett volt a tavalyi évben is, melyet 373.449 forint pénzmaradvánnyal zárt. Az egyesület alapvetően – az előző évi pénzmaradványon túl – a tagdíjakból, pályázati bevételekből, adományokból és az adófelajánlásokból fedezi majd az éves rendezvényei és működése kiadásait 2022-ben is. Két sikeres pályázat révén 800.000 forint támogatás érkezett már idén az egyesület számlájára. Ezt működési célú kiadásokra és szakmai programokra fordíthatja az egyesület, például ebből fedezi majd a nyárra tervezett kulturális program költségeit. A kulturális program keretében kétnapos út során tervezi meglátogatni a SWAK a várpalotai Trianon Múzeumot és a verőcei Wass Albert Múzeumot. A tervezet szerint az egyesület idén közel 2 millió forintból fog gazdálkodni, amely a történetének eddigi legnagyobb nagyságrendű költségvetését jelenti majd.

A közgyűlés további részében tájékoztatók hangoztak el aktuális ügyekről, ill. az elkövetkező hetek programjairól.

A Sárospataki Wass Albert Kör Elnökségének beszámolója

Feltöltő

Fel