Nyithatnak a háziorvosok

Háziorvosainkkal tartott egyeztetés alapján a Rendelőintézetet két év szünet után újra nyitottuk , a háziorvosok személyesen felkereshetők – jelentette be közösségi oldalán Sárospatak polgármestere. Aros János hozzátette: köszönik a lakosság türelmét, aminek köszönhetően túl lehet a város is a járvány okozta nehézségeken.
A polgármester közölte, hogy Sárospatak Város Rendelőintézetének vezetése, a háziorvosok közösség és együtt tekintették át az elmúlt éveket, a háziorvosokra helyeződött nyomást és feladatokat valamint azt, hogy a lakosság egészségének megőrzése érdekében hogyan lehet újra a személyes találkozásokra épülő ellátást biztonsággal és megelégedéssel újra elindítani. A közös nevezőt megtalálva indul újra a munka a lakosok érdekében – hangsúlyozta Aros János.
Az egyeztetést követően Dr. Markovics János családorvos tett közös nyilatkozatot a háziorvosok nevében, melyben elsődlegesen azt írja: “a lassan 2 éve tartó pandémia miatti korlátozások ideje a vége felé közeledik, hozzátéve, hogy sem Önöknek, sem nekünk nem volt könnyű dolgunk, hiszen a korlátozások miatt a megszokott kommunikáció és a személyes találkozás helyett telefonon, e-mailben, közösségi felületeken tudtuk csak tartani a kapcsolatot.”
A családorvos szerint a nehézségek ellenére a rendszer így is működőképes maradt. Dr. Markovics János megjegyezte, hogy  a pandémia előtti időszakban nagyon sok esetben tapasztalták a rendelés túlterheltségét, ez az esetek jelentős részében nem volt indokolt. A probléma nem az ellátással volt, hanem sok esetben olyan betegekre jutott kevesebb idejük, akik szakmailag fontosabbak voltak, esetleg több időt igényeltek volna, de a forgalom nagysága miatt elaprózódott a munkájuk.
Az első és legfontosabb dolog, hogy légúti tünetek, hőemelkedés, láz esetén továbbra is szigorúan csak a telefonos kommunikációt szabad igénybe venni – emelte ki a családorvos. Ellenkező esetben ha ilyen tünetekkel valaki rendelésre bejön az egyrészt a váróban tartózkodók egészségi állapotát veszélyezteti, járványügyi következményei miatt pedig hosszabb távon az a helyzet is előállhat, hogy egy ismételt esethalmozódás miatt kénytelenek leszünk visszaállni a korlátozásokra- írja közleményében dr. Markovics János.
Amennyiben a telefonos jelentkezés során felvetődik koronavírus fertőzés lehetősége, akkor a betegnek adnak egy időpontot, és egy erre a célra kialakított helyiségben maguk a háziorvosok veszik le a személytől az orr-garat mintát. Miután az egészség a legfontosabb, elvárt dolog kinek-kinek a személyes felelősség vállalása, és felelősségteljes gondolkodása – jegyezte meg a családorvos.
A második legfontosabb dolog, hogy a sürgős esetek mindig soron kívüli ellátásra kerülnek. Alább elérhető a rendelet, mely meghatározza a sürgősen ellátandó tünetek, betegségek körét: 52/2006. ( XII.28.) EüM rendelet a sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról.
A rendelési idő tervezett struktúrája
A rendelési idő első órája az adminisztratív teendők ellátását jelenti: ebbe beletartozik az állandó gyógyszerek felíratása, beutalók kérése, utazási igazolványok kiállíttatása, táppénzes igazolások elkészítése. Ebben az órában lenne lehetőség az elvégzett vizsgálatok leleteinek megbeszélésére is telefonon keresztül – tehát ez utóbbi miatt nem kell rendelésre bejönni, hiszen az informatikai rendszerünk lehetővé teszi, hogy a beteg leleteit megnézzük, így ezekről első kézből kapnának értelmezést, magyarázatot, javaslatokat – írja dr. Markovics.
A rendelés fennmaradó részében az előjegyzett betegeket fogadják. Itt a halasztható, az azonnali ellátást nem igénylő betegségekkel, betegekkel foglalkoznak. Azt gondoljuk, hogy egy alapos és hagyományos kikérdezésre, vizsgálatra min. 10 percet szánniuk kell, ez nyilván azt jelenti, hogy naponta kb.15- 20 beteg előjegyzésére lesz lehetőség.
Minden páciensnek jó egészséget kívánva tette közzé ismételten elérhetőségeit a családorvos a sikeres és eredményes közös munka: az egészségmegőrzés érdekében.
Dr. Markovics János családorvos elérhetőségei:
Elérhetőségeink. mobil: 06-20-268-6448, vezetékes telefon: 06-47-513-110
E-mail: ho.drmarkovics@freemail.hu
A további háziorvosokat a megszokott módon kereshetik közvetlenül!
Feltöltő

Fel