Történelmi együttműködés a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a hegyaljai önkormányzatok között

Térségfejlesztő egyetemként lehet leginkább aposztrofálni a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, amely nem csak meglévő örökségére építi oktatási kínálatát, innovatív megoldásokkal is igyekszik a régió motorja lenni.

Január 25-én a Tokaj-Borvidéket alkotó 27 település vezetőivel írtak alá együttműködési megállapodást, melynek kiemelt célja a térség népességmegtartásának erősítése, valamint a térségben élők boldogulását biztosító szőlő- és borkultúra fejlesztése. Ezek sikeréhez azonban szövetséget kell kötniük azokkal a településekkel, amelyek a világhírű borvidék örökségét őrzik – mondta a felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztos.

Stumpf István egyben az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is, ezer szállal kötődve a városhoz, Tokaj-Hegyaljához úgy véli, hogy a számos jó szándékú kormányzati szereplő, oktatásban szerepet vállaló professzor vagy éppen egyetemi tanáron kívül a régió lakosságának is éreznie kell, hogy „saját” egyeteme van. Ehhez a településvezetők jelenti a kapcsolatot, ezért is születtek meg a megállapodások.
A kormánybiztos azt mondta, azért kell együtt dolgozni, hogy közösen újítsák meg Tokaj-Hegyalját, és bebizonyítsák, mennyi lehetőség és érték található a térségben. Ehhez pedig most minden lehetőség adott – tette hozzá Stumpf István.

Megjegyezte: a tudásnak kitüntetett jelentősége lesz a következő évtizedekben, amelynek kiszélesítéséhez nemzetközi partnereket is keresnek, az együttműködés akkor lesz sikeres, ha olyan innovációt tud előállítani, amely a világon egyedülálló és erre minden esély megvan.


Az egyetem beiskolázási körzete túlmutat Hegyalján, de mégis csak itt vagy jelen a térségben, itt erősíjük az identitás és nem titkolt célunk, hogy visszahozzuk vagy éppen a helyben maradásra ösztönözzük a fiatalokat, ezt már dr. Bolvári-Takács Gábor megbízott rektor mondta lapunknak, hozzátéve, hogy két ösztöndíj programot is indítanak a borvidéki településeken élő fiatalok számára. Az egyik a középiskolás éveikben járók számára szól majd, míg a mások a felsőoktatásba bekerült hallgatóknak – jegyezte meg dr. Bolvári-Takács Gábor.
2020. júniusában a Karmelita kolostorban fontos megállapodás jött létre az azóta már elhunyt képviselőtársam Koncz Ferenc, Orbán Viktor miniszterelnök és köztem – jelentette ki Dr. Hörcsik Richárd. Az országgyűlési képviselő felidézte, hogy ekkor állapodtam meg egy önálló hegyaljai egyetem létrehozásában, a térség számára további célzott források biztosításában, melyeknek mára már a gyümölcsét élvezhetik a helyiek. Az egyetem nem csak bázist, lehetőséget is jelent sokak számára, hiszen a jövő építéséhez a tudásalapú társadalom erősítése elengedhetetlen – jegyezte meg az országgyűlési képviselő.
Egységben gondolkodott édesapám is, akárcsak jómagam – reagált a visszaemlékezésre dr. Koncz Zsófia. A hegyaljai térség másik országgyűlési képviselője szerint az ország egyik legismertebb régiója, a Himnuszban is jelen lévő nektár és Tokaj – mind,mind olyan egységes nemzeti értéket képviselnek, amelynek fejlesztése és jövőjének megalapozása ma még elképzelhetetlen eredményeket is generálni fog.

A 27 történelmi borvidéki településből 10 dr. Koncz Zsófia, 17 dr. Hörcsik Richárd képviselő választókerületéhez tartozik, valamennyi település felső szinten képviseltette magát.


Nem csak azért történelmi a mai nap, mert az újonnan létrejött egyetemmel megkötöttük az együttműködési megállapodást, hanem azért is, mert a Tokaj-Hegyalja Egyetem megalakulásával lett egy közös cél, mely mellé-mögé egységesen felsorakozhatnak a borvidéki települések – közölte lapunkkal Aros János. Sárospatak polgármestere kiemelte, hogy manapság kevés téma van, ami összekovácsolja hosszú távon a térségi önkormányzatokat, de az egyetem, a régió jövője, az ilyen. Valamennyi polgármestertársam büszke lehet arra, hogy Orbán Viktor Sárospatakon jelentette, ki, hogy „meg kell adni a vidéknek azt, ami jár neki”, hiszen első kézből értesülhetett egész Magyarország arról, hogy erős kormányzati szándék és hozzá párosulva pénzügyi források is Zemplén és Tokaj-Hegyalja fejlődését is garantálják a következőkben.

Mi patakiak pedig külön is büszkék lehetünk, hogy a szemünk láttára valósulnak meg a kormányzat és az egyetem vezetésének tervei, ezzel nem csak a Comenius-i örökséget visszük tovább, hanem megteremtjük hosszabb távon is a régió gazdasági- társadalmi erejét.

Feltöltő

Fel