Szüreti projekthét a sárospataki Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodában

„A szőlő isteni növény. A szőlőnek lelke van!” (Jókai)

Nagy örömünkre szolgál, hogy óvodánk közösségi élete újraindulhatott. Az őszi időszakhoz kapcsolódó tervezett programjainkat sikeresen lebonyolítottuk. Folyamatosan hangolódtunk rá, készültünk a tevékenységekre, ismerkedtünk az ősz kincseivel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, a különböző termésekkel. Óvodásainkkal almaszüreten vettünk részt a zsarói almáskertben. Őszköszöntő barkácsdélutánt szerveztünk a szülők aktív részvételével. A közösen alkotott termésbábokat, őszi díszeket az óvoda bejáratánál állítottuk ki, hogy az ötletes termésbábok vidám őszi hangulatot teremtsenek.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is megtartottuk szüreti projekthetünket. Célunk, hogy tudatosítsuk a gyermekekben szülőföldjük, Tokaj – Hegyalja különleges értékeit, szépségeit, szüreti hagyományait. Ellátogattunk a sátoraljaújhelyi Georgikon Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium Tangazdaságának szőlőskertjébe, ahol lehetőségünk volt megfigyelni a szőlőtőkéket, az érett szőlőfürtöket. Részt vettünk a szőlőszedésben. Másnap az óvoda udvarán folytattuk a szürethez kapcsolódó  tevékenységeket. A gyerekek szőlőt daráltak, préseltek, mustot kóstoltak. Másnap szüreti mulatsággal zártuk a tartalmas, tevékenységekben gazdag projekthetünket.

Mennyei Atyánk ránk bízta a világot, melyért felelősséggel tartozunk. A hét folyamán a lelki percek keretében beszélgettünk csodálatos  teremtett világunkról, Isten ajándékairól. Fontos, hogy a kérés mellett hálát adni is megtanítsuk óvodásainkat. Idén a Termésáldás ünnepet is a szüreti projekthét keretében tartottuk meg Dr. Orosz Atanáz püspök és Páll Miklós atya részvételével. A gyermekek őszi versekkel, dalokkal, imádságokkal fejezték ki hálájukat a Teremtőnek a bő termésért. Püspök atya az otthonról kiskosárban hozott gyümölcsöket, zöldségeket megszentelte. A projekthét nemcsak közös élményekkel, hanem lelki tartalommal is gazdagította óvodai közösségünket.

Béres Andrea óvodapedagógus beszámolója

Feltöltő

Fel