Megyei Értékdíj elismerés A Művelődés Háza és Könyvtárának

A 2021-es Megyenapot a megyeházán rendezték meg. Az újítástól azt várták a szervezők, hogy a közösséget tovább erősítve ismertessék meg a megyei értékeket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága 2015-ben alkotta meg a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége megyei értékdíjat. A díjjal épített, természeti, környezeti, valamint kulturális és egyéb, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárban elhelyezett nemzeti értékek közkinccsé tétele ismerhető el.

A “VII. Kincseink-Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíj” pályázatok eredményeit a Megyenapon hirdették ki, ahol A Művelődés Háza és Könyvtára épített környezet szakterületi kategóriában kapott elismerést.

Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója lapunknak elmondta, hogy Sárospatak rendkívül gazdag értékekben, ezt bizonyítja, hogy szinte minden évben kiemelt figyelmet szentelve, elismerésben részesülnek a pataki értéktárban szereplők. Így korábban díjazott volt a Megyer-hegyi Tengerszem, a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely, a Bodrog Néptáncegyüttes, Végardó Fürdő vagy a Sárospataki Iskolakert, a Bazilika minor és a Rákóczi-vár is. Nem hiába mondhatjuk el városunkról azt, hogy történelmi, szellemi és épített örökségben gazdag – jegyezte meg az igazgatónő. Csatlósné Komáromi Katalin hozzátette, az éppen az megújulás utolsó szakaszában lévő Makovecz Imre által tervezet Ház 1983-as átadása óta közfigyelemnek örvend, a tervező számára nemzetközi ismertséget megteremtve. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a Megyei Értékdíj egy felmenő rendszerben történő elismerés fontos állomása, hiszen ezt követően a Nemzeti Érték, majd pedig a Hungarikum besorolás következik.

További díjazottakként idén a gönci magyar kajszibarack, a Keszegsütő halfogyasztást népszerűsítő programja, az avasi református műemlék templom, a Bükkábrányi Bányász Emlékház – Jószerencse Háza, a karcsai lakodalmas nemzeti érték, a cigándi nyújtott káposztás béles, a Hór-völgy kapta meg az értékdíjat.

Feltöltő

Fel