Közfoglalkoztatási kiállítással egybekötve adták át az új Pataki Piacot

Öt év alatt a felére csökkent a B-A-Z-megyében a közfoglalkoztatott emberek létszáma, ők többségében a nyílt munkaerőpiacon helyezkedtek el – közölte az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára Sárospatakon. Szinay Attila a Zemplén-Hegyalja Térségi Közfoglalkoztatási Kiállításon keretében nem csak a térségi önkormányzatok termékeit ismerhette meg az új piac hivatalos átadására is lehetőség adódott.

Friss zöldségek vagy éppen gyümölcsök, kézműves termékek, sajtok és sok minden más fogadta mindazokat, akik kilátogattak szeptember nyolcadikán a Zemplén-Hegyalja Térségi Közfoglalkoztatási Kiállításra. A sárospataki Piacon Sátoraljaújhely, Tokaj és Sárospatak járások területéről érkezett több mint harminc javarészt önkormányzat, melyek évek óta részt vesznek a közfoglalkoztatási programokban. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a lakosság megismerje, milyen munkát is végeznek a már több mint 10 éve működő közfoglalkoztatási programokban dolgozó emberek.

Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára lapunknak elmondta, hogy hullámzó a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, miután a nyílt munkaerőpiac elszívja a közfoglalkoztatásban lévőket – ez örömteli, azzal együtt, hogy a csökkenő létszám sok esetben fejtörést okoz a polgármestereknek. Az államtitkár kiemelte, a közfoglalkoztatás több mint zöldségek termelése, állatok nevelés vagy éppen az utcák seprése, hiszen a zöldségek helyben termelt, friss és egészséges terméket jelentenek az önkormányzati konyháknak, a közétkeztetésben. A helyben utcákat „seprő” emberek munkája elismerendő, hiszen a köztisztaságról gondoskodnak, a komfortunkat növelik az utcabútorok karbantartásával vagy éppen a köztéri szemetesek ürítésével. Ezek a feladatok mind-mind olyanok, hogy ha valaki ellátja, az fel sem tűnik senkinek, de ha nem lenne ellátva, azonnal szemet szúrna mindenkinek – jegyezte meg Szinay Attila. Az utóbbi években elindult „helyi sajátosság” nevű közfoglalkoztatási programelem pedig igazi lehetőséget ad minden önkormányzatnak, hogy saját kreatív ötleteit megvalósíthassa – mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára.

A közfoglalkoztatási programokat a települések maguk állítják össze és valósítják meg, míg a támogatásokat és a megyei kormányhivatalon keresztül a területi foglalkoztatási osztályokon keresztül juttatják el. A települések által létrehozott értékekre méltán lehetnek büszkék az emberek – emelte ki dr. Alakszai Zoltán. A megyei kormánymegbízott szerint a tokaji, sátoraljaújhelyi és sárospataki járásból érkezett 32 önkormányzat mindegyike büszke lehet magára, miután eredményesen valósítják meg a kormány által támogatott programokat. A megtermelt javak helyben maradnak, a kétkezi és gép munkával elvégzett munkálatok a helyi közösségeket gyarapítják – tette hozzá dr. Alakszai Zoltán.

A megtermelt zöldségeket sok esetben a helyi konyhákon használják fel a települések vagy éppen a felesleget a piacokon adják el az önkormányzatok. A kiállítás alkalmával ugyan nem zöldség, hanem új általános piacot adtak át a nagyközönségnek, azon a területen, melyen korábban évekig csak a szemét halmozódott fel. Aros János szerint a 2016-ban elindított munka, miszerint az önkormányzat megvásárolta a vasúttársaságtól a régi MDF piac területét és kormányzati valamint pályázati támogatással új piacot hozott létre, minta értékű. Régi, elhanyagolt területet hasznosítottak újra, új közösségi teret alakítottak ki, amire a legjobb példa a múlt hétvégén megtartott Családi nap lehet – tette hozzá Aros János.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy a közfoglalkoztatási programok eredménymutatója a bevontak létszáma, amely 2016-ban B-A-Z-megyében közel 40 ezer fő volt, míg napjainkban összesen 18 ezren vesznek részt közfoglakoztatásban megyénkben.

Szinay Attila, államtitkár azt is bejelentette, hogy 2022-ben, országos szinten 120 milliárdos forrást biztosít a kormány a közfoglalkoztatási programok megvalósítására.

 

Feltöltő

Fel