63 templom felújítása kezdődhet el Abaújban és Zemplénben

Az egyházi örökség megőrzéséhez, a lelki és egyházi közösségi élet épített kereteinek megerősítéséhez járul hozzá a kormány által a Magyar Templom-felújítási Program keretében Abaúj és Zemplén térsége számára biztosított mintegy 865,5 millió forintos forrás.

Abaújkértől Hejcén át Zalkodig vagy éppen Baskótól Pácinig számos egyházközség részesült támogatásban templomaik felújítása érdekében. A térségből a Magyar Templom-felújítási Programra beküldött valamennyi pályázat sikeres lett – közölte Dr. Hörcsik Richárd. Az ország­g­yűlési képviselő a részletekről közölte, 24 római katolikus, 9 görögkatolikus és 28 református templom felújítása valósul meg a következőkben. A támogatások azért is fontosak, mert a kistelepüléseken lévő közösségek nem rendelkeznek templomuk felújítására esetenként több milliós forrásokkal, a kormányzati támogatással nem csak történelmi-egyházi örökségeket mentünk meg, hanem jelentősen hozzájárulunk a felújított épületekkel a településkép javulásához is – jegyezte meg Dr. Hörcsik Richárd.

A támogatott felújítások között van a Dorkói református kistemplom is, mely a Sárospataki Református Egyházközség fenntartásában van. A kicsiny templomot a Bodrogközi tanyák központjában építették 1936-ban. A helyi, mostanra már kislétszámú református közösség számára kiemelten fontos a kistemplom megóvása. Egykoron egyébként az építőmester irányítása mellett pataki teológus hallgatók kétkezi munkájával építették fel a kistemplomot. Dr. Fodor Ferenc a Hegyalja Televíziónak nyilatkozva elmondta, évek óta gondot okoz a beázás, több helyen omlik a külső vakolat, megoldatlan a csapadékvíz elvezetés és a belső tér is renoválásra szorul: járólapokat kell cserélni, valamint az ülőpadok is felújításra szorulnak – közölte a református lelkész.

Feltöltő

Fel