Újabb felújítás a végardói templomon

Megújítják a végardói templomtorony bádog tetejét, hetek óta alpinisták dolgoznak rajta. Az öreg parókiában burkolat és kazáncserére volt lehetősége a Görögkatolikus Egyházközségnek. A két fejlesztésre 14,5 millió forintos támogatást biztosított még 2019-ben az egyházügyi államtitkárság.

A copf stílusú görög katolikus templom 1800 körül épült. A templomot – egy 1898-as dokumentum szerint – 1799-ben adták át a híveknek. A számtalanszor megújított épület a XX. század végére életveszélyessé vált, de az Országos Műemléki Hivatal közreműködésével sikerült megújítani. Akkora már a statikailag erősen megromlott épületet Baskó Ottó építőmérnök, tartószerkezet-tervező irányításával sikerült megújítani.

Újabb felújítási fázis volt 2006-ban, majd 2017-ben volt az utolsó jelentősebb felújítása a Sárospatak-Végardói Görögkatolikus templomnak. Akkor a főépület homlokzatát állították helyre, ezzel megoldva az évtizedes beázási gondokat. A beázás olyan jelentős volt korábban, hogy már veszélyeztette a mennyezeti szekkókat, melyet Bécsi János restaurált. (A templom fal-és mennyezet képeit Petrasovszky Manó és fivére Leó 1948 és 1952 között festették al secco technikával.) 2017-ben a beázás megszüntetésével sikerült megvédeni a szekkókat, melyek egyedülállóak, összesen 200 négyzetméteren díszítik a templom belsejét. Ugyanebben az időszakban sikerült megoldani a kültéren, a templom környezetében a csapadékvíz elvezetését, drain csöveket helyeztek, hogy ne érje víz a falakat.

Napjainkban pedig újabb felújítások zajlanak, ahogy az időjárás engedi, alpinisták dolgoznak a toronynál a bádogtetőn. dr. Melles Tivadar, parókus lapunknak elmondta, a bádogtető felújítása van folyamatban, alpinisták közreműködésével. A javítás mellett új festéssel látják el a horganyzott lemezt, így körülbelül 15 évig használatban maradhat. Az aranyozott gömb és a kereszt felújítása is elkészül ebben az ütemben.

Nem csak nevében, állagában is látható az öreg parókián, hogy már időszerű volt a megújítása. Az épület egészét nem tudják belőle felújítani, pedig a templomba érkezők is jól láthatják, hogy repedések vannak a falon. Szakemberek szerint süllyed az épület, ennek jelei rajzolódnak ki. A támogatásból végül új gázkazánt vásároltak valamint a korábban csak betonos szobákat szigetelték és újra burkolták. A fogadótér, egy kisebb és egy nagyobb szoba felújítását tudták elvégezni – közölte a végardói parókus.

Az öreg parókiára 3,5 millió, a templomtoronyra 11 millió forintos támogatást nyertek el még 2019-ben, a  Soltész Miklós vezette egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárság pályázati felhívásán. A megvalósítás az engedélyes tervezés miatt tolódott át 2020-ra és 2021-re – közölte a végardói parókus.

Feltöltő

Fel