Megújult a Sárospataki Református Egyház tulajdonában levő „Rákóczi-ház”

Sajtóközlemény

2020. augusztus 23-án került sor a Sárospataki Református Egyház tulajdonában levő „Rákóczi-ház” átadására és a Rákóczi kiállítás megnyitására. A felújítás során a Rákóczi-ház utcafrontjának teljes megújulása, az épületrész parkettájának javítása, az érintett helyiségek teljes belső festése készült el. A munkálatok után olyan közösségi tér jött létre, ahol fogadni lehet a „Nyitott templom” programra érkező vendégeket, bemutatni a Rákóczi család történelmi jelentőségét és ezen belül városunkban betöltött szerepét. A projekt 2,96 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

A Sárospataki Református Egyházközség a Széchenyi 2020 program keretében újította fel a Rákóczi út 11. szám alatt lévő „Rákóczi házat”. A TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00427 azonosítószámú projekt célja a kulturális- vallási turizmus infrastruktúrájának kialakítása volt.

Az Egyházközség jelenleg is üzemelteti a „Nyitott templom” programját. E program keretein belül nyílik lehetőség a városba, illetve az Egyházközséghez látogató vendégek számára a református templom idegenvezetéssel történő meglátogatására.

A beruházás keretében a Rákóczi-ház utcafrontjának teljes felújítása, az érintett épületrész parkettájának javítása, a helyiségek teljes belső festése valósult meg. A munkálatok után olyan közösségi tér valósult meg, ahol bemutatható a Rákóczi család vallásgyakorlata, közéletet formáló tevékenysége. A bemutatás vetített képekkel, másrészt tablókkal valósult meg, melyhez projektor és vetítővászon beszerzése történt meg. Ezen kívül egy-egy alkalommal interaktív beszélgetés megtartását is tervezi az egyházközség.

További információ:
Kapcsolattartó: Dr. Mátyás Péter, 3950 Sárospatak, Béla király tér 12., 20/957-22-74

Feltöltő

Fel