Elkezdődött a fakivágás a Berekben

Az idei nyári vihar is megmutatta, hogy nagy esőzést követően sajnos fák dőlhetnek ki a Berek térségében. Az önkormányzat, mint a terület tulajdonosa már évek óta kereste a megoldást a veszélyesnek ítélt fák kivágására, idén ősszel elkezdődhetett a munka.

A Berek egy nagyon közkedvelt kikapcsolódási, pihenési helyszíne a patakiaknak, sokaknak van ott kisebb-nagyobb horgászháza. A Horgászfaluban minden éven egyeztettünk az ingatlan tulajdonosokkal és a Sporthorgász Egyesülettel is egy-egy fa kivágásáról, de már látható volt, hogy nagyobb beavatkozásra lesz szükség – mondta Aros János.

Idén sajnos volt rá példa, hogy a kidőlt fa épületeket rongált meg, leszakította a villanyvezetéket, ezzel sokaknak károkat okozva. Szerencsére, emberélet egyetlen alkalommal sem került veszélybe! Miután a legutóbbi vihar okozta fa kidőlések után jeleztük a hatóságoknak a problémákat, felgyorsultak a folyamatok. Az Erdészeti Hatóság eljárásával engedélyt kaptunk a kitermelésre, igaz nagyon aprólékos szinten szabályozott módon. Gyakorlatilag úgy vághatunk ki fákat, hogy az egész területet 50 méteres sávokra kellett felosztani. A Hatóság előírta, hogy egyszerre 50 méteren lehet kitermelni a fát, 50 métert meg kell hagyni érintetlenül és onnan 50 újabb méteren lehet vágni a fát és így tovább, és így tovább. A kihagyott részekre 5 év után lehet visszatérni kivágni a fákat. Erre azért van szükség, mert így a tarra vágott területen az öt év alatt felnőhetnek a sarjak és újra erdő alakulhat ki – magyarázta Sárospatak polgármestere.

Az engedéllyel a birtokunkban elkezdtük felkutatni a vállalkozókat, ki mennyiért tudja elvégezni a több száz fa kivágását a teljes terület mentén.  Elsőre úgy tűnt, semmit nem tudunk tenni, 80-100 (!) millió forintos árajánlatokat kaptunk a helyszínt felmérő vállalkozóktól. Tárgyalásos eljárást kezdeményeztünk és végül egy vállalkozóval megállapodtunk, hogy faanyagért cserébe, elvégzi a munkát – közölte Aros János. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozónak egyetlen forintot sem fizet az önkormányzat, a kitermelt fa pedig a vállalkozót illeti meg.

Most az első ütem zajlik, az érintett ingatlan tulajdonosokat kiértesítettük – várhatóan február végére fejezik be az első szakaszra eső területen a fák kivágását, majd az előzetes tervek szerint ősszel folytatódik a favágás a Berek térségében. Addig is kérek mindenkit, hogy a favágások idején körültekintően közlekedjenek és a termelési időszakon túl is, legyenek türelemmel. Most a legfontosabb az élet és vagyonbiztonság, melyhez mindenkinek az odafigyelésére szükség van – mondta Aros János.

 

Feltöltő

Fel