Füstölő ereszcsatornák?

A héten elkezdte a vízelvezető hálózat füstölését a Kommunális Szervezet, aki korábban vétett, most még szankciómentesen orvosolhatja a helyzetet.

A nyáron több alkalommal is komoly gondokat okozott a városban a hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadék. Igaz, lehet hogy kevesebb baj lett volna, ha nem lenne több lakóingatlan ereszcsatornája is bekötve a szennyvízrendszerbe – mondta Aros János.

Alapvetően kétféle rendszer van: csapadékvíz (esővíz) és szennyvíz. Mind a kettőnek a nevében is benne van, hogy mi a feladata, mégis nem először tapasztaltuk meg, hogy nagyobb esőzés idején a szennyvízhálózatba rengeteg esővíz kerül, és nem csak annyi, ami a néhol nyílt rendszerbe természetes úton jut be. Gyakorlatilag számtalan lakóingatlan tulajdonosa úgy oldotta meg az esővíz elvezetését a portájáról, hogy azt a telken belüli szennyvíz tisztító aknába kötötte bele! Ez teljesen szabálytalan – szögezte le Sárospatak polgármestere. Az ilyen illegális bekötések miatt van az, hogy ugyan az adott portáról a víz kikerül, nem okoz gondot, míg néhány tíz vagy száz méterrel lejjebb már kiönt a rendszer – a csapadékvíz keveredve a szennyvízzel – az utcára vagy sok esetben a házak udvarára, alagsorába kerül.

Hogy ilyen ne legyen a jövőben, elkezdtük a hálózat füstölését. Ahol az ereszcsatornán megjelenik a füst, ott egyértelmű, hogy az esővíz a szennyvízhálózatba kerül. Az érintett tulajdonost azonnal felszólítjuk a bekötés megszüntetésére, ha ezt záros határidőn belül nem teszi meg, akkor büntetésre számíthat.

Fontos tudni, nem büntetni akarunk, hanem azt, hogy ne öntse el a szennyezett víz a lakosság portáját, garázsát, ne adj Isten a házát – jegyezte meg Aros János.

Feltöltő

Fel