5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Bodrogon a Pet Kupa versenyén

A résztvevők főként műanyag hulladéktól tisztították meg a folyót, miközben a Bodrog menti települések különleges kulturális értékeit is megismerték. A tiszai sikerekkel a hátuk mögött a petkalózok új vizekre eveztek, a PET Kupa környezetvédelmi, hulladékgyűjtő versenye első alkalommal startolt a Bodrogon.

A vírushelyzetre tekintettel korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett valósult meg a közösségi folyótakarítás, áll a Pet Kupa közleményében. A résztvevők 4 nap alatt több mint 5 tonna, főként műanyag hulladéktól tisztították meg a folyót, miközben felfedezték a verseny során érintett, Bodrog menti települések különleges kulturális értékeit és a folyó sokszínű természeti kincseit. Az I. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, Révész Máriusz felelős kormánybiztos védnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósult meg.

A PET Kupa tavaly az I. Tisza-tavi Kupa szervezésével valósított meg hajós, hulladékgyűjtő rendezvényt, első alkalommal eltávolodva a felső Tiszától. A nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 86 tonna szennyező anyagot gyűjtöttek össze, amelynek során egyes folyószakszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek. Egyre több tudás és tapasztalat halmozódott fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén. Ezt a tapasztalatot szeretnék a szervezők most megosztani, kiterjeszteni a Tisza egész hosszára, és az olyan fontos mellékfolyóra, mint a Bodrog.

A PET Kupa célja, hogy minél gyorsabban, hatékonyabban és egyre nagyobb területek tisztuljanak meg, ezért szeretne több embert, helyi közösségeket bevonni a szennyezés felszámolására. E jövőbeli együttműködésekben a környezet megtisztítása, a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyaránt fontosak, hogy egy tudatosabb és a környezeti problémák iránt érzékenyebb generáció nőjön fel.
A #BoldogBodrog és az I. Bodrogi PET Kupa a maga nemében újszerű program. Az elkötelezett, ezúttal bodrogi közösség biztosította a program tartalommal való megtöltését, segített a lebonyolításban és a helyi diákok, civilek és vállalkozók bevonásában, megszólításában.

A szervezők helyi partnere a Bodrog minden zugát ismerő, evezőtúráiról is közismert hajdúböszörményi Zöld Kör. A résztvevők vízi biztonságáról a Felső Tiszán már többszörösen bizonyított Sonar Egyesület gondoskodott, a hulladékezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálta.
A Tisza mellékfolyója a Bodrog, ami csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, és ami szintén szenved a műanyagáradat okozta káros következményektől, mivel két ága, a Latorca és az Ung Szlovákián át Ukrajnából érkezik hazánkba.

A hulladékgyűjtés mellett a szervezők és helyi partnereik szüreti felvonulással, helytörténeti előadással és filmvetítésekkel is készültek. Az öt Bodrog menti településen megvalósuló programsorozatba a helyi lakosok és a Bodrogra látogató vendégek bekapcsolódtak. A csapatok a néhány nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Bodrogon a Pet Kupa versenyén.

Az I. Bodrogi PET Kupa szeptember 7-én szerdán indult a pillepalack hajók építésével, majd csütörtökön az ünnepélyes megnyitó után vízre szálltak a csapatok.


A csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Bodrogkisfalud érintésével tisztították meg a folyót, majd szeptember 13-án délután Tokaj-Rakamaznál értek célba.

Induló hajók, csapatok:

EMVIZIG (helyi vízügy csapata)
Liszka gálya – Húzzuk együtt! (Olaszliszka önkormányzat csapata)
ÖkosaBB (Budapest Bank csapata)
PETúnia (baráti csapat, felső-tiszai sokat tapasztalt veteránok)
SP-ALACK (Sárospatak önkormányzat csapata)
a PET Kupa PETII anyahajója (gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó)
a PET Kupa PETII anyahajója (gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó)
valamint a PET Kupa önkéntes csapata.

A helyezések:

  1. ÖKOsaBB 18235 peták
    2. PETúnia 16848 peták
    3.Liszka Gálya – Húzzuk együtt! 8130 peták
    4. ÉMVIZIG 5730 peták

(Cikk: csodalatosmagyarszag.hu – Tokár Rita, Fotó: Pet Kupa)

Feltöltő

Fel