Bölcsis lesz a gyermekünk – tájékoztató a baba-mama klubban

Csütörtök délelőtt tartotta A Művelődés Haza és Könyvtára baba-mama klubja augusztusi találkozóját. Anyukák babájukkal érkeztek a rendezvényre. Vendégünkkel Hersman Eszterrel, a Carolina Óvoda és Bölcsőde bölcsődei szakmai vezetőjével beszélgettünk a szép nyári nap délelőttjén.

Szeptemberben véget ér a nyári szünet, újra megkezdődik az élet az iskolák, óvodák és a bölcsőde háza táján is. Sok családban ekkorra időzítik az édesanyák az újbóli munkakezdést és a legkisebbek a családban megkezdik bölcsis életüket. Ez az időszak sok-sok kérdést vet fel és izgalmas, de néha aggodalmas várakozást jelent a szülők és gyermekek számára egyaránt. A bölcsődei élet megkezdése a gyermeknek az első olyan élmény, amikor a kicsi az édesanyjától fokozatosan elválva, új közösségbe illeszkedik be. Mindkettőjük életében nagy változás ez. Természetes, hogy minden szülő izgul a gyermekéért, hiszen legféltettebb kincsét készül rábízni valakire, akit még nem is ismer, ezért nem mindegy, hogy milyenek az első benyomások, élmények.

Ebben a próbáltunk segíteni és tanácsokat adni az anyukáknak vendégünk segítségével a klubfoglalkozáson. Teljes és nagyon részletes beszámolót hallhattunk Esztertől a bölcsődéről, annak előnyeiről, a csoportokról. Megtudtuk, hogy kinek mikor célszerű beíratni gyermekét, van-e várólista, hogyan történik a beiratkozás és mikor kezdődhet meg a kicsik beszoktatása a csoportokba. A beszoktatás menetéről hosszan beszélgettünk. Ki szoktassa be? Mennyi ideig tart? Mikor alszik már ott a gyerkőc? Minden kérdésre választ kaptunk. Betekintést nyerhettünk Eszter által, hogyan is zajlik a gyermekek egy napja a kisgyermeknevelők és dajkák gondoskodása körében és miként alakul a napirend a csoportokban. Szó volt az étkezésről, a játékról, a ruházatról, a tisztálkodásról, az alvásról és a bölcsiben szükséges kellékekről, a betegségekről, ezek esetleges megelőzéséről is. A bölcsisből ovissá válás feltételeit is megbeszéltük. Az anyukák nagyon nyitottak és érdeklődőek voltak a téma iránt.

Köszönjük szépen Hersman Eszternek a sok-sok sok tapasztalatot és tanácsot, amelyet megosztott velünk!

A vidám délelőtt hamar eltelt. A babák pedig jót játszottak, ismerkedtek, barátkoztak eközben a játszószőnyegen. Szeptemberben újra találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes beszámolója

Feltöltő

Fel