A lakosság közreműködését is kéri az önkormányzat az esőzések okozta károk megelőzésében

Az elmúlt hetekben extrém csapadékmennyiség zúdult Sárospatak térségére, több esetben felhőszakadás formájában, mely villámárvíz kialakulását, az elvezető rendszerek túlterhelését okozták.
A polgármester a Kommunális Szervezet és a Polgármesteri Hivatal Műszaki irodájának szakembereivel közösen tekintették át a problémára adható műszaki megoldások lehetőségeit.

Sárospatak Város Önkormányzata erre szakosodott vállalkozás bevonásával megkezdi a városi zárt csapadékelvezető rendszer magasnyomású tisztítását és a csatornák kamerás vizsgálatát.
A Sárospataki Kommunális Szervezet a nyílt csapadékelvezető árkok tisztítását, mélyítését végzi el saját gépeivel és dolgozóival.
A későbbiekben a Zempléni Vízmű Kft-vel közösen megkezdjük a szennyvíz-csatornahálózatra történő illegális csapadék rákötések feltérképezését.

A csapadékelvezetés hatékonyságának növeléséhez azonban elengedhetetlen a lakosság közreműködése!
Amennyiben az ingatlan előtt nyílt csapadékelvezető árok húzódik, úgy a kapubejárók alatti átereszek tisztítása, karbantartása az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége.
Akinek tudomása van arról, hogy egy ingatlanról az összegyűlt csapadék a szennyvízhálózatba kerül bevezetésre, kérjük, tegyen bejelentést a Sárospataki Polgármesteri Hivatalban, az ilyen szabálysértést elkövető ingatlantulajdonos haladéktalanul szüntesse azt meg!

A sok csapadék közvetett hatása, a pangó vizek számának jelentős növekedése, ami a meleg időjárás következtében a csípőszúnyog lárvákból tömeges szúnyogpopuláció kifejlődést okoz.
Az önkormányzat által végeztetett folyamatos kémiai szúnyoggyérítés ellenére, ilyen időjárási körülmények között kisebb csípőszúnyog-inváziókra kell számítanunk. Ennek megakadályozásában is nagy szerepet játszik a lakossági megelőzés, ugyanis ha a házilag összegyűjtött esővíz tárolót letakarjuk, az udvaron heverő autó/traktor gumiabroncsból, takaróponyváról, mezőgazdasági fóliáról, gyermekjátékokból és egyéb edényekből, tárgyakból kiöntjük a csapadékvizet, jelentős számú szúnyog kifejlődését akadályozzuk meg.

Számítok minden sárospataki segítő együttműködésére

Aros János polgármester

Feltöltő

Fel