Zempléni Népművészeti Tábor A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében

A Művelődés Háza és Könyvtára évtizedek óta szervezi regionális népművészeti táborát a Zemplénben. Június 22-27 között új helyszínen, gyönyörű környezetben, rendkívül igényes szálláshelyen, a Simai Ifjúsági Táborban került megrendezésre az intézmény ez évi első szaktábora.

A szervezők számára plusz feladatot jelentett a járványügyi intézkedések betartása, a fertőtlenítőszerek és egyéb eszközök biztosítása, a folyamatos fertőtlenítés, a szabadtéri foglalkozások előnyben részesítése, de minden feladatot kiválóan sikerült megoldani. A programra 56 gyermek jelentkezett Budapestről, Hercegkútról, Makkoshotykáról, Vajdácskáról, Tiszakarádról, Bodrogkeresztúrból és Sárospatakról, az oktatók Gyuláról, Debrecenből, Maglódról és Sárospatakról érkeztek.

A tábor fő profilja a népművészet, ennek megfelelően Kis Demeter Erika és Kis István a kisebbeknek szilágysági táncokat, a nagyobbaknak bonchidai román táncokat, és Hercz Vilmos táncos párjával hajdúsági táncokat tanított, míg János Hajnalka népdalénekes a táncanyagokhoz kapcsolódó népdalokkal ismertette meg a gyermekeket. A táborlakók a kézműves foglalkozásokon gyöngyöztek, gyógy- és fűszernövényeket fűztek és szárítottak szövőkeretben, e mellett a népi játékok közül a métával és csülközéssel ütötték el az időt.

Szent Iván éjszakáján a népi hangszerek is megszólaltak, hiszen élőzenés táncház zajlott a tűz körül, majd a tűzugrás népszokásának felelevenítésével fejeződött be ez a nap. Természetesen nem maradhattak el a hagyományos tábori programok – tábortűz, játékos ügyességi és szellemi vetélkedők, bátorságpróba -, s kihasználva a táborhelyen rendelkezésre álló eszközöket, a szabadidőben egyéb sportokat űztek és kerékpároztak is a gyermekek.

A tábor – amit a szervezők az utóbbi évtized egyik legsikeresebb táboraként értékeltek – a Nemzeti Kulturális Alap, és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg. 

Feltöltő

Fel