Bűn- és baleset-megelőzési tanácsok a nyári szünidőre a Sárospataki Rendőrkapitányságtól

Megkezdődött a nyári szünidő, a kikapcsolódás, a nyaralások, a vízi és szárazföldi túrák időszaka. Ilyenkor a gyermekek számára is népszerű és elmaradhatatlan időtöltésnek számít a szabad vizek, strandok látogatása, amely számos veszély forrása lehet. Fontos, hogy csak a kijelölt helyeken fürödjenek, a gyengén úszók a sekélyebb vizet válasszák. Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe! Célszerű strandtörölközőbe csomagolás helyett az értéktárgyakat értékmegőrzőben tárolni. Ajánlatos megismerni az adott vízterület sajátosságait, és tisztában lenni a várható időjárással, segélykérés módjával.

A vakáció ideje a közlekedés szempontjából is veszélyeket rejthet. A napsütés és a jó idő a szabadba vonzza a gyermekeket, előkerülnek a görkorcsolyák, a gördeszkák és a kerékpárok. Kérjük a szülőket, hogy vizsgálják át gyermekeik járműveit, szereljék fel a megfelelő állapotú kötelező tartozékokkal – fékek, világítóberendezések, prizmák, stb. – és visszatérően ellenőrizzék azok üzemképes állapotát.

A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanabbak, olykor kiszámíthatatlan a viselkedésük, ezért magunk is óvatosabban, körültekintőbben vezessünk, különösen azokon a helyeken, ahol gyermekek tartózkodhatnak. Fontos hogy a gyermekek életkoruknak megfelelően legyenek tisztában az alapvető szabályokkal. A szülők, a gyermekeikre leselkedő nyári veszélyek elkerülése érdekében tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, amiket a gyerekekkel közösen beszéljenek meg, valamint a gyermekek helyes közlekedésre neveléséhez a szülői példamutatás a közlekedésben elengedhetetlen.

Otthonaink védelme és az áldozattá válás elkerülése érdekében az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

Amennyiben a gyermekek egyedül vannak a lakásban, soha ne engedjenek be idegent, az utcán pedig ne álljanak szóba ismeretlennel, ne fogadjanak el semmit, idegen autójába ne üljenek be. A szülők tanítsák meg gyermeküknek a 112—es segélyhívó szám használatát, az ő telefonszámuk pedig mindig legyen meg a gyereknél.

Szükség esetén bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjék segítségét!

Balesetmentes, szép nyarat kívánunk mindenkinek!

Sárospataki Rk.

Feltöltő

Fel