Új közösségi tér a Sváb Hagyományok Házánál

Új közösségi teret adtak át a Sváb Hagyományok Házánál. Sárospatakon évek óta működik a Józseffalváért Egyesület, melynek már akkora lett a tagsága, hogy egyszerűen nem fértek el meglévő ingatlanjukban. A hagyományos sváb udvarhoz tartozó nyári épület felújítását, átalakítását közel 3 millió forinttal támogatta a pataki önkormányzat.

Erős és gyarapodó közösség alakult ki a Szent József utca köré épülve. Sárospatakon évek óta aktív civil szervezet a Józseffalváért Egyesület. Gyarapodásuk egyrészt a létszámban mutatható ki, hiszen 250 tagjuk van, másrészt a napokban átadták új közösségi terüket. Mint ismert néhány éve az utca egyik házát alakították át a Sváb Hagyományok Házává, az udvaron található hagyományos nyári épület felújítását, új funkcióval való megtöltését pedig most érték el.

Kis-Tóth Lajos szerint évről-évre érik el céljaikat, melyekkel alapvetően az elődök tiszteletét fejezik ki. Az átadáskor úgy fogalmazott: „ez most hivatalosan egy projektzáró, de esetünkben a projekt évszázadokkal ezelőtt kezdődött, amikor eleink ide érkeztek és letelepedtek”.

A Józseffalváért Egyesület elnöke kiemelte, szerencsére a pályázat kiírójának (Sárospatak Város Önkormányzata) és a civil szervezetüknek az elképzelése találkozott. Sárospatakon az úgynevezett CLLD pályázat a helyi közösségek erősítését szolgálja mintegy 250 millió forintból. A helyi pályáztatásban a szervezetek maximálisan három millió forint támogatást kérhetnek közösségi céljaikhoz. Esetünkben picivel kevesebb, mint három millió forint elégséges volt az udvari épült felújítására, átalakítására. Itt kell megjegyezni, hogy számos egyesületi önkéntes tagunk munkája is látható az épületen, ezért is lett igazi közösségi összefogás ez a kivitelezés.

Új tér, új lehetőségek

Már az átadás alkalmával egy kiállítást láthattunk az épületben. Az egyesület egyik szakköre, ügyes kezű asszonyokból áll, akik kézimunkáikat mutatták be az új épületben. A közösségszervezéssel is foglalkozó Stumpfné Gyöngyösi Etelka azt mondta, hogy bővülő tagságuk miatt egyre nagyobb gondot okozott számukra a megfelelő tér hiánya. A Sváb Hagyományok Házába alapvetően kiállító tér üzemel, csak egy szoba van, ahol a tagság bármilyen más összejövetelt tarthat, az viszont kicsi a létszámunkhoz. Az új épületben egyszerre akár 25-30 ember is kényelmes leülhet majd, és egy raktárat is kialakítottak.

Első kézzelfogható eredmény

A most átadott új közösségi tér az első ténylegesen lezárult fejlesztési program abból a CLLD (Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon című pályázat) amely Sárospatakon valósul meg. Az önkormányzat helyi szervezetek programjait és kisléptékű fejlesztéseit támogatja közel 250 milliós uniós forrásból.

Feltöltő

Fel