Startol a nyaralóhajózás a Bodrogon és a Felső-Tiszán

Heteken belül nem csak a hajók, az azzal érkező turisták is megjelennek a Bodrogon. Mint ismert a kormányzat a számos külföldi országban jól működő nyaralóhajózási programot először a Tiszán és a Bodrogon, valamint a Tisza tavon és környékén indítja útjára. A tokaji és kiskörei bázisokkal együtt tizenkét kikötőt építettek ki ezeken a szakaszokon, legkésőbb július elsejével pedig el is indulhatnak a hajók és utasaik. A négy-, hat- és nyolc személyes „úszó apartmanok” minimum két napra bérelhetők ki, vezetésükhöz a kijelölt útvonalakon nem szükséges jogosítvány.

A báziskikötőt a napokban adták át Tokajban, itt tíz hajó állomásozik majd, innen lehet majd bejárni a Bodrogot és a Felső-Tiszát.

Minden településnek érdeke, hogy náluk is legyen kikötő, megálljanak ott hajóval a vendégek, megnézzék a nevezetességeket, használják a szolgáltatásokat – mondta Révész Máriusz. Az aktív- és ökoturisztikai fejlesztésekkel és ezek népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos hozzátette, a Felső-Tisza és a Bodrog menti településeket csomagban kell bemutatni a világ minden tájáról ide érkező vendégeknek, akik tartalmas és vonzó kikapcsolódást keresnek.

Sárospatakon májusban kezdték el telepíteni azt a stégrendszert, amely a hajók fogadását szolgálja majd. Hetven méteres szakaszt építenek ki, szemben a Rákóczi várral. Itt nem csak zárt stég lesz, hanem az ideiglenes rendőrőrsnek a helye, a közművesítésnek köszönhetően pedig ivóvizet és áramot is itt tudnak majd vételezni a nyaralóhajóval érkezők. A stéghez való belépésre az utazók, a hotelekhez hasonlóan kártyás beléptetőrendszer segítségével lesznek jogosultak, a vagyonbiztonságot térfigyelő kamera rendszer szolgálja majd – mondta Kárándi Zoltán.  A Mahart Zrt. projektvezetője azt is közölte, a program francia partnere már hónapok óta hirdeti a Kelet-Magyarországi hajózás lehetőségét és jelen állás szerint az idei nyárra már hatvan százalékos foglaltsággal rendelkeznek. A nyaralások foglalásának egy része az áprilisi-májusi időszakra szólt, a koronavírus miatt azonban ezeket a foglalásokat átfoglalták az érdeklődők. Ezzel együtt kijelenthető, hogy nagy népszerűsége lesz a Bodrognak a turisták körében.

Aros János polgármester szerint új szintre léphet a pataki turisztikai élet a nyaralóhajózás elindulásával. Ez a program a világ minden pontján célzottan a tehetősebb turistákat célozza meg. Egy-egy nyaralóhajó bérlése a minőségi kikapcsolódást kedvelők számára igazi lehetőség, ez viszont azt is jelenti, hogy heteken belül érkeznek az első olyan turisták, akik miután kikötöttek Sárospatakon is szolgáltatásokat fognak igénybe venni. Az éttermek, vendéglátóhelyek és természetesen a patakot közismertté tevő egyházi, történelmi és épített értékek, múzeumok sokasága számíthat majd a külföldi turisták megjelenésére.

Sárospatak számára a legfontosabb az, hogy a kikötő kialakításával olyan hosszú távon elérhető minőségi szolgáltatás valósul meg, amely tovább erősíti városunk turisztikai vonzerejét – tette hozzá Aros János.

Feltöltő

Fel