Kezdődhet az Árpád Vezér Gimnázium felújítása

Sárospatakon számos országosan ismert, Makovecz Imre által tervezett épület található. A legismertebb A Művelődés Háza és Könyvtára – mely jelenleg is felújítás alatt áll – ezen kívül többek között az Árpád Vezér Gimnázium is a „mester” műve. Ebben az oktatási intézményben az első tanév az 1993-1994-es volt, mostanra már szükségessé vált néhány fontosabb felújítás elvégzése.

Sárospatak Város Önkormányzata a Sárospataki Tankerületi Központtal együttműködve folyamatosan kereste és keresi a lehetőségét az oktatási intézmény épületének felújítására. Sárospatak Város Önkormányzata 400 millió forint támogatást nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán, és maga mellett tudja a Makovecz Alapnak is a figyelmét. A 2018-ban elnyert pályázatnak mostanra befejeződött a tervezési, közbeszerzési és valamennyi hatósági szakasza, a májusban megjelent Közbeszerzési Értesítőben pedig már olvashatjuk: az ÉPSZER Zrt. nyerte el a kivitelezést, ezzel rövid időn belül már a második Makovecz épület felújításán dolgozik majd a helyi társaság.

A felújítás eredményeként az üveg felülvilágító cseréjére kerül sor – alpinisták közreműködésével – itt új hőszigetelő üvegezésű rendszert építenek be. A külső nyílászárók esetében az eredetivel megegyező színű felületkezeléssel és újra gyártás esetén az eredeti tervek szerinti geometriával (osztással, betétezéssel) készülnek az új ablakok, ajtók, és favázas fix üvegfalak. A tantermek ablakai és erkélyajtói és a saroktornyok további nyílászárói, amelyek korábban nem kerültek védelmet nyújtó tető alá, szintén felújításra szorulnak. A tornacsarnok déli oldalán a külső lelátóra néző ablakok alsó tömör betétje helyett csuklós rúdszerkezettel távműködtethető, áttetsző (a nyílászáró többi üvegfelületével azonos kialakítással) üvegezésű, bukó szárnyat építenek be annak érdekében, hogy a közvetlen szellőztetés lehetősége megmaradjon a déli homlokzaton is, az új szertárak későbbi kialakítása után is. A felújítás további elemei még a bádogos felületek felülvizsgálata és cseréje, melyekkel az épület hosszú távú működése biztosítható.

A gimnáziumot érintő munkálatok már folyamatban vannak, viszont a fenntartó és az épület tulajdonosa szerint is jelenleg még további források bevonásának lehetőségét keresik annak érdekében, hogy az intézmény egészét érintően megvalósulhasson egy teljes körű felújítás.

Feltöltő

Fel