A Sárospataki Rendőrkapitányság tájékoztatása a vadelütéses balesetek elkerüléséről

Az elmúlt időszakban területünkön megnőtt a vadelütéses közlekedési balesetek száma.Az őz hazánkban a legelterjedtebb nagyvad. A vadak általában egyedül, de vannak olyan időszakok, amikor hol kisebb, hol nagyobb csapatokba verődve haladnak át az úttesten. A környezetünkben élő vadállatok általában a hajnali és a szürkületi órákban a legaktívabbak, ekkor fokozottan figyeljünk az utakon. A területünkön a legtöbb vadelütéses baleset a 37-es főúton történik illetve jelentős a vadmozgás a bodrogközi útszakaszoknál is.

A 37-es főúton szinte bárhol találkozhatunk vadon élő állattal éppen ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni a fás-bokros területeknél vezető útszakaszon, valamint ott, ahová „Állatok” veszélyt jelző táblát helyeztek ki. Legtöbb vadgázolás az ilyen táblával jelzett útszakaszokon, az un. vadváltó helyeken történtek. Ilyen szakaszunk a Bodrogolaszi és Sárazsadány közötti része is a főútnak, ahol az elmúlt 24 órában 3 őzgázolásos baleset is történt ugyan azon a helyen.

A vadbaleseteket nagyon nehéz, de nem lehetetlen megelőzni, azért érdemes megfogadni néhány tanácsot. Például akkor is lassítsunk, ha még nem tapasztalunk közvetlen veszélyt. Ha pedig őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy több társa is követi, így mindenképp lassítsunk.

Amennyiben azt vesszük észre, hogy a gépkocsink elé ugrik az állat, az egyetlen megoldás a fékezés, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet.

Vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos, mert az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől.

A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, és menekülni akar a közeledő zajforrás elől.Azokon az útszakaszokon ahol az „Állatok” veszélyt jelző tábla van kihelyezve, csökkentsük a gépjárművünk sebességét és a leírtak szerint figyelmesen és óvatosan közlekedjünk.

Feltöltő

Fel