Tájékoztatás magán kutak vizét használó lakosság számára

Felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ az www.nnk.gov.hu internetes oldalán „Ajánlás az ivóvízellátásról, szennyvíztisztításról, higiénéről és hulladékkezelésről a COVID-19 járvány időszakában” címmel tájékoztató anyag jelent meg, amely azokat a jó gyakorlatokat tartalmazza, amelyek alkalmazása szükséges a biztonságos ivóvízellátás és szennyvízkezelés érdekében a járványhelyzet ideje alatt, valamint a fertőzések megelőzését elősegítő higiénés és hulladékkezelési eljárásokat foglalja magába.

A hagyományos ivóvízkezelő technológiák (szűrés, fertőtlenítés) elpusztítják a SARS-CoV-2 vírust, amely burkos vírusként érzékeny a klórra és más oxidáló fertőtlenítőszerekre, valamint az UV kezelésre is.

Fúrt vagy ásott kutak vizét használó lakosság számára (különösen, ha a kút szennyvíz eredetű szennyezésnek van kitéve) javasolt a víz fertőtlenítése vagy forralása fogyasztás előtt. Különösen fontos, hogy hangsúlyt fektessenek a problémák megelőzésére, illetve a megfelelő vízminőség megóvására, továbbá a kút alján esetlegesen felhalmozódó üledék (iszap) időszakonkénti eltávolítására.

B-A-Z megyében a közüzemi ivóvízellátás közel 100%-os, ezért a magán kutak vizének ivóvíz célú felhasználása helyett a vízközmű-szolgáltató és a hatóság által rendszeresen ellenőrzött minőségű hálózati víz fogyasztása, használata javasolt.

Kérem a fentiek tudomásul vételét! Továbbra is vigyázzunk magunkra és egymásra!

Dr. Vitányi Eszter

jegyző sk.

Feltöltő

Fel